Drie voordelen van embedded analytics voor HR

HR staat voor uitdagingen, onder andere op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. Embedded analytics maakt dankzij een combinatie van business intelligence (BI), planning en augmented analytics inzichten mogelijk die helpen om deze uitdagingen te overwinnen.

Bij traditionele analytics is HR afhankelijk van externe experts om de rapporten te genereren die ze nodig hebben. Daardoor schiet deze vorm van analytics tekort om de uitdagingen van vandaag aan te pakken. Embedded analytics biedt uitkomst. Live en historische gegevens zijn bij embedded analytics beschikbaar op hetzelfde platform, waardoor een single source of truth ontstaat. Dit biedt interessante mogelijkheden:

computer screen & phone

Meer weten over HR

Lees hier alles over de trends, tips en best practices van Employee Experience

  1. Beheer van divers personeelsbestand

Het hedendaagse werknemersbestand bestaat uit een combinatie van full-time en part-time medewerkers, aangevuld met tijdelijke krachten, freelancers en onderaannemers. Een deel van deze arbeidskrachten werken op locatie, terwijl andere thuis, bij de klant of op een andere locatie actief zijn.

Embedded analytics helpt het HR-team een dergelijk divers personeelsbestand beter te beheren. Zo kunnen zij voor ieder project specifieke kpi’s onder de loep nemen en de resultaten per werknemerscategorie – zoals full-time, part-time en freelance – in kaart brengen. Indien verschillen tussen de groepen zichtbaar worden, kan de oorzaak hiervan worden onderzocht.

  1. Diversiteit en inclusiviteit

Onderzoeken tonen aan dat een divers werknemersbestand goed is voor de bedrijfsprestaties. Het vinden van gekwalificeerd personeel kan echter een uitdaging zijn. Embedded analytics maakt het mogelijk teamdiversiteit te meten, zicht te houden op de opbouw van het personeelsbestand en gericht bij te sturen.

Door historische gegevens te analyseren kan bijvoorbeeld het personeelsverloop worden voorspeld. Machine learning algoritmes maken het mogelijk vacatures te scannen en onbewuste vooroordelen in taalgebruik te ontdekking. Dit inzicht helpt het HR-team vacatures op te stellen die een diverse doelgroep aanspreken.

  1. Gebruikservaring van werknemers 

Werknemers zijn in hun persoonlijk leven de optimale gebruikservaringen van strakke mobiele apps gewend, die zijn ontworpen met gebruiksvriendelijkheid in het achterhoofd. Zij verwachten dezelfde ervaring op werk.

Embedded analytics helpt hierbij. Zo kan je meten welke werknemers bepaalde processen niet omarmen en de oorzaak achterhalen, zodat gericht actie kan worden ondernomen. Door de betrokkenheid van werknemers te meten kan het succes van bijvoorbeeld een training of workshop vooraf worden voorspeld om de ervaring van werknemers te verbeteren.

Meer weten over innovatie binnen HR? Lees dan ook het blog over de voordelen van AI voor HR.