Drie stappen om de mindset van Business en IT teams te veranderen

Dit is deel 2 in de tweedelige serie ‘Voor ieder wat wils: DevOps is er ook voor hybride landschappen’.

In Deel 1 besproken we het concept hybride landschap besproken en waarom veel bedrijven de combinatie van DevOps en hybride landschappen als een uitdaging zien. Deze blog legt uit hoe DevOps ook van toepassing is op hybride landschappen. Ofwel, wat is ervoor nodig om van DevOps een succes te maken in jouw hybride landschap?

computer screen & phone

Meer weten over software landschappen?

Hoe ziet het software landschap van jouw organisatie in elkaar, en is deze nog wel up to date om mee te kunnen in de digitale transformatie?

De mindset van business en IT-teams veranderen

De snelle time-to-market van softwaremogelijkheden is een van de grootste voordelen van DevOps. Er is snelle feedback vanuit zowel de markt als intern mogelijk, risico’s kunnen geminimaliseerd worden en daarmee ook de kosten. De (hoge) investering in DevOps zal zich terug laten zien in de business performance en winstmarges. Om dit te bereiken moeten (DevOps) tools of teamgroottes even worden vergeten, want juist de de mindset van de business en IT-teams moeten drastisch veranderen. Maar hoe?

  1. In kaart brengen van het software landschap

Allereerst moet het software landschap duidelijk in kaart worden gebracht. Denk hierbij aan welke hosting modellen er zijn, wat de release cycle times en cycle time mogelijkheden zijn. Vergeet hierbij ook niet geplande veranderingen in hosting modellen en cycle times voor de komende tijdsperiode mee te nemen. Zo is het voor iedereen altijd transparant welke veranderingen er in het vooruitzicht liggen en welke impact deze op het functioneren van de hosting modellen hebben. Een goed Application Lifecycle managementsysteem kan je ondersteunen bij het in kaart brengen van het gehele software landschap cruciaal. De meeste softwareleveranciers bieden een dergelijk managementsysteem aan, zo ook SAP Solution Manager.

  1. Documentatie en standaardisatie

Ten tweede is documentatie en standaardisatie van groot belang. In de Cloud wordt vaak al aangeboden, maar ieder bedrijf zou zich hier ook zelf aan toe moeten leggen en willen leggen. Dit zou dan zowel voor de Cloud software als voor de On-premise software gelden. Stap voor stap kan software uit legacy worden gehaald. Daarnaast dienen veranderingen en problemen die zich voordoen in de on-premise software ook te worden vastgelegd. Zowel het incident of verandering als de actie. Tevens kunnen veel nieuwe en oude processen worden gestandaardiseerd, zodat innoveren makkelijker wordt. Uiteraard moet er wel een goede balans blijven tussen stabiliteit en innovatie. Zorg ervoor dat ‘de digital core clean blijft’! Ofwel: blijf de betrouwbaarheid van End-to-End bedrijfsprocessen wel ten alle tijden garanderen.

  1. Change management

Tot slot is change management vereist. De mindset van iedereen, IT tot aan Business moet veranderen en kan ook veranderen! Er zal ruimte gemaakt moeten worden voor het in kaart brengen van het software landschap en het aanbrengen van standaardisatie en het documenteren van veranderingen. Dit zal er wel in moet komen voordat men aan DevOps kan beginnen. Maar maak je niet druk. Zodra de noodzaak voor innovatie in de bedrijfscultuur komt, ben je al een stapje dichterbij.

Zorg ervoor dat ‘de digital core clean blijft’!

DevOps voor ieder wat wils

DevOps kan dus wel degelijk geïmplementeerd worden bij bedrijven die te maken hebben met hybride landschappen. Uiteraard moet er eerst geïnvesteerd worden in het in kaart brengen van het software landschap, documentatie en standaardisatie van software en change management. Zeker dit laatste is zo belangrijk omdat de mens toch de cruciale factor is in ieder bedrijf.

Kortom, onthoudt goed ‘houd de core clean’ en ga voor die snelle time-to-market waarbij flexibiliteit, aanpasbaarheid en betrouwbaarheid centraal staan!

Wilt je meer weten over DevOps, End-to-End application lifecycle managementsystemen of juist zelf ontdekken hoe u uw hybride landschap klaar maakt voor DevOps?

Eerder verscheen ook al het blog ‘De DevOps journey: waarom de mens cruciaal is in het automatiseren van het IT-landschap‘.