Dit zijn de voordelen van Single Sign On (SSO) voor uw organisatie

Voordelen van een Single Log On.jpg

1 sleutel voor alle sloten in je huis, 1 pasje om alle deuren op kantoor te openen en 1 wachtwoord voor toegang tot alle softwaresystemen. Dat is natuurlijk erg handig, en bovendien zonder veel moeite realiseerbaar. Laten we eens inzoomen op de eenvoudige toegang tot softwaresystemen door middel van 1 wachtwoord, ofwel Single Sign On.

Wanneer ik ‘s ochtends op kantoor kom, log ik in op mijn pc met mijn Windows-wachtwoord. En de rest van de dag? Ik kan alle applicaties gebruiken zonder nogmaals aan te melden. Ik boek mijn uren, kijk in het CRM-systeem, open onze portal en boek een reis. Dankzij authenticatie aan de hand van het Windows-wachtwoord is inloggen in de afzonderlijke applicaties niet nodig.

On-premise of cloud? Het maakt niet uit. De oplossing gebruikt verschillende protocollen (onder andere Kerberos, X.509 en SAML) waardoor het werkt in een hybride softwarelandschap. En wat als ik nu vanuit huis werk en niet op kantoor ben? Geen probleem, dankzij tweefactor authenticatie met mijn Windows-wachtwoord en een app die een token genereert.

1. Gebruikersgemak
Nummer 1 voordeel? Gebruikersgemak. Ik hoef maar 1 wachtwoord te herinneren om overal binnen te komen. Maar wat dacht je van de vermindering van het aantal helpdesk-tickets? Volgens Gartner-onderzoek heeft tussen de 20 en 50 % van alle helpdesk-calls te maken met het resetten van wachtwoorden. Een call brengt gemiddeld 15 euro aan kosten met zich mee, dus tel uit je winst.

2. Veiligheid
SSO helpt daarnaast met het verlagen van de toegangsrisico’s. Een wachtwoord is goed te onthouden, maar verschillende wachtoorden voor soms wel meer dan tien systemen is onbegonnen werk. Daardoor gaan gebruikers eenvoudige wachtwoorden gebruiken, of dezelfde hergebruiken.

3. Snelle implementatie
Tenslotte is SSO snel in te regelen. In korte tijd zijn verschillende scenario’s op te zetten. Hoe pakken bedrijven zo’n project aan? Eerst identificeren ze de kritieke systemen in hun landschap. Daarna bepalen ze de te gebruiken standaarden. Op basis van deze standaarden wordt dan het gebruik van aparte wachtwoorden per systeem vervangen.

SAP SSO biedt, kortom, een mooie combinatie van gebruikersgemak, verlaging van kosten en risico’s en een snelle implementatie.

Meer weten?
Wilt u meer informatie over het toepassen van SAP SSO binnen uw organisatie? Stuur dan een mail naar erwin.albers@sap.com. Wilt u een inzicht krijgen in de mogelijk besparing voor uw bedrijf? Gebruik dan de SAP SSO Value Calculator.