Dit is de waarde van blockchain voor finance

Was blockchain tot zo’n twee jaar geleden voor velen nog een enigma, inmiddels zijn de meesten wel bekend met de basisprincipes. Maar welke waarde vertegenwoordigt de technologie voor de finance-afdeling?

De voordelen van blockchain zijn inmiddels algemeen bekend. Een distributed leger-model zorgt voor meer vertrouwen, haalt tussenpersonen uit de keten, vereenvoudigt samenwerking en transparantie. In een onderzoek van Het World Economic Forum Blockchain wordt blockchain gezien als de drijvende kracht achter de megatrend “The sharing economy and distributed trust”.

Marktonderzoekers delen het enthousiasme. Gartner schat dat de toegevoegde waarde van blockchain zal groeien naar meer dan 176 miljard dollar in 2025. In 2030 staat die teller op 3.1 triljoen dollar.

Cross company

Bij SAP richten we ons al jaren op zogeheten “cross company”-processen, oftewel processen waarbij meerdere organisaties betrokken zijn. Blockchain is hier van grote waarde. Met blockchain gaan meerdere partijen participeren in een peer-to-peer-netwerk waarbij de onderlinge platforms en technologieën van elkaar zullen verschillen. Blockchaintechnologie moet gaan zorgen voor standaardisatie en integratie. Een gemeenschappelijke datalaag zal een ‘single source of truth’ over verschillende bedrijven en processen heen moeten gaan vormen.

Voorwaarden

Toch is blockchain geen ultieme oplossing voor alle denkbare financeprocessen. Het is wel van grote toegevoegde waarde voor processen die voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Er zijn meerdere deelnemers uit meerdere organisaties bij betrokken
  • Processen verlopen via (veel) tussenpersonen.
  • De volgorde of specifiek tijdstip van een event is belangrijk.
  • Records mogen niet gewijzigd worden. (M.a.w: het bewijs dat een proces heeft plaatsgevonden moet zwaar wegen)
  • Focus ligt op digitale objecten zoals eigendomsbewijzen, IP, financiële instrumenten en natuurlijk digitale valuta (bitcoin).

Praktijkvoorbeelden

Er zijn genoeg financeprocessen die aan bovenstaande kenmerken voldoen. Laten we eens kijken naar een paar praktijkcases van blockchain.

  1. Overboeken in 8 seconden

Een internationale overboeking van bank x naar bank y kan soms enkele dagen in beslag nemen. Toch kan het ook anders, in combinatie met Ripple Technology. Ripple is een netwerk om betalingen te doen zonder tussenkomst van een bank of andere financiële instelling en maakt gebruik van blockchain. Met dit blockchaininitiatief heeft SAP laten zien dat je een overboeking van de ATB bank in Canada naar de Reisebank in Duitsland slechts 8 seconden in beslag hoeft te nemen.

  1. Bestrijden van betalingsfraude

Een ander initiatief richt zich op betalingsfraude, doorgaans in de vorm van valse facturen. Deze vorm van fraude vormt een steeds grotere bedreiging voor internationaal betalingsverkeer. Het zorgt bovendien voor vertragingen: een check bij de bank kan soms 2 weken in beslag nemen. Door tijdsdruk gaan er daardoor miljoenen verloren aan betalingsfraude.

Met dit initiatief slaan leveranciers hun stamdata van bankrekeningen op in een blockchainservice. Leveranciers zijn verantwoordelijk dat deze data accuraat blijft. Klanten kunnen op een eenvoudige wijze bankgegevens controleren waardoor facturen met “fake” bankrekeningnummers tot het verleden behoren.

  1. Letter of credit

Een letter of credit is een instrument dat gebruikt wordt in het internationale betalingsverkeer waarbij partijen elkaar niet kennen. Deze letter of credit zorgt bij beide partijen voor zekerheid van een nette levering en betaling

Ook de letter of credit leent zich voor een blockchain-alternatief. Alle bovengenoemde voorwaarden voor een blockchain-initiatief komen in dit huidige proces wel terug. Hierdoor is dit nu tijdrovend, en neemt het veel papierwerk en hoge kosten voor  de betrokken partijen met zich mee.

Dat kan anders, door het proces te verwerken via een  geïntegreerd platform met Distributed Ledger Technology (DLT). Dat maakt de processen tussen de verkoper, inkoper, verkopersbank en inkopersbank stap-voor-stap inzichtelijk . Dit maakt het bewijs van levering en het bewijs van betaling inzichtelijk, zonder kans op fraude. Dat maakt zakendoen voor beide partijen veel efficiënter.

Transformatie van processen

We staan nog maar aan het begin van de revolutie in de financewereld. Nu is blockchain vooral een hulpmiddel bij bestaande processen. Bij de volgende fase van initiatieven zullen veel meer de processen zelf op de schop gaan. Dit zullen we komende jaren meer en meer gaan zien.

Meer revolutionaire blockchain-initiatieven zullen in de toekomst bepaalde business/sectoren disruptive gaan veranderen. Het is moeilijk te voorspellen waar dit de meeste impact zal gaan hebben, maar dat het gaat gebeuren staat vast!

Met die groeicijfers van Gartner en de praktische voordelen in het achterhoofd lijkt het niet verstandig voor bedrijven de boot te missen.