Digital Transformation

  Deel via:

  Winstgevend groeien: 3 best practices voor succes

  Het is de droom van iedere zakelijke dienstverlener in het mkb: een organisatie die in een razend tempo tot ongekende hoogten stijgt. Die groei moet alleen wel ook onder de streep zichtbaar zijn. Want wie enkel groeit in omzet, maakt zijn organisatie vooral logger en complexer. ERP-software in de cloud helpt daarbij.

  Winstgevend groeien - MKB cloud-ERP.jpg
  Ik zie veelal dezelfde strategie bij organisaties met sterke groeiambities. Het bedrijf doet investeringen op de korte termijn, en hoopt daarmee op langere termijn op meer omzet. Het ‘spel’ dat ze vervolgens spelen, is het zo snel mogelijk terugverdienen van de initiële investeringen. Maar in die wedstrijd vergeten ze vaak een belangrijk aspect: winstmaximalisatie. Dat is zonde, want juist die winst is zo belangrijk voor continuïteit.

  Belangrijke factor
  Dat is zonde, juist die winst is zo belangrijk voor duurzame groei. Niemand heeft baat bij een organisatie die vooral groter, maar nauwelijks winstgevender wordt. Ik heb al diverse organisaties zien struikelen over hun eigen groei. Omzetgroei zonder winstgroei betekent veelal meer overhead, meer personeel en complexere processen. En dat maakt ze vaak minder wendbaar.

  Voor het realiseren van maximale winst is de optimalisatie van het verkoopproces cruciaal. Ik zou bedrijven met een gezonde groeiambitie deze 3 best practices willen meegeven.

  1. Integreer aansluitende bedrijfsprocessen

  Een van de problemen die ik vaak tegenkom bij groeiende mkb-bedrijven, is het gebrek aan efficiency van processen. Organisaties handelen processen af in systemen die niet of nauwelijks op elkaar aansluiten. Dit ‘eilandjesmodel’ remt zowel groei als de winstgevendheid.

  Neem het verkoopproces. Offerteverwerking, facturatie, leadmanagement, orderverwerking: het gebeurt vaak in aparte systemen. Niet zelden kom ik organisaties tegen waar orders en Excel-sheets handmatig overgetikt worden. Is er al sprake van een koppeling, dan gaat het vaak om maatwerksoftware. Bijvoorbeeld tussen het CRM- en het ERP-systeem. Bij vervanging van een van de losse systemen moet dat maatwerk opnieuw onder de loep. Het resultaat: meer werk, meer kosten en een lagere efficiëntie. En dat drukt op de winst.

  Een goede oplossing is het integreren van deze processen in een enkel systeem. Dat voorkomt maatwerk en handwerk en is simpelweg efficiënter.

  Pascal Snelders, CFO van ontwerpbureau VanBerlo, kan hierover meepraten. Het bureau heeft alle essentiële bedrijfsprocessen met succes ondergebracht in een enkele cloudoplossing. “Processen sluiten nu veel beter op elkaar aan, wat de efficiency ten goede komt. Procesoptimalisatie is essentieel voor VanBerlo. Door de integratie van alle belangrijke bedrijfsprocessen kunnen we groei faciliteren. Dat maakt ons klaar voor de toekomst.”

  2. Kies voor een integrale ERP-software in de cloud

  Groeien en winst maken gaan goed samen in een ERP-cloudoplossing. Het verkort implementatietrajecten enorm, en dat is bij snelle groei welkom. Ik ken genoeg organisaties die dankzij cloud-ERP binnen enkele weken of zelfs korter volledig operationeel waren. Grootschalige investeringen in eigen infrastructuur zijn bovendien niet nodig.

  De cloud biedt nog een voordeel. Updates en onderhoud zijn taken van de SaaS-provider. Een nieuwe unit kan zich daardoor direct focussen op de corebusiness. Dat verlaagt de opstartkosten en daardoor is het sneller winstgevend. Gaat een bedrijfsonderdeel zelfstandig verder? De cloud heeft geen ingewikkelde koppelingen met HQ. Dus ook dat traject is veel korter, eenvoudiger en goedkoper. Ook het opdoeken van een bedrijfsonderdeel is niet zo pijnlijk. Er is immers niet geïnvesteerd in on-premise-infrastructuur.

  3. Pas real-time analytics toe op de geïntegreerde bedrijfsprocessen

  ERP in de cloud heeft nog een ander voordeel: het maakt krachtige analytics mogelijk. Analytics geven een fijnmazig inzicht in de prestaties van afzonderlijke processen en de gehele bedrijfsvoering. Zo kunt u de vinger op de zere plek leggen en inzichtelijk maken welke factoren de winstmarges drukken. Ook de succesfactoren in het verdienmodel worden beter zichtbaar. Die actuele inzichten maken betere beslissingen mogelijk.

  Ook afzonderlijke medewerkers beschikken met real-time analytics altijd over de juiste informatie op het juiste moment. Daardoor kunnen ze effectiever zakendoen en betere beslissingen nemen. Neem bijvoorbeeld projectplanners. Zij hebben dankzij de integratie een goed zicht op de projectpipeline. Daardoor kunnen ze resources tijdig en nauwkeurig alloceren. Allemaal zaken die de winstmarges ten goede komen.

  Ik moedig groeiplannen altijd van harte aan. Maar vergeet daarbij niet winst te maken. Wie zich niet wil verslikken in zijn eigen groei, neemt mijn advies ter harte en kiest voor de cloud.

  Wilt u meer meten over winstgevend groeien in de cloud? Klik dan op deze pagina  en download het rapport waarin we u volledig bijpraten over de voordelen van cloud-ERP voor uw groeistrategie.

  Meer weten