Digital Transformation

  Deel via:

  Weet wanneer je disruptie kunt verantwoorden

  “The past is a foreign country; they do things differently there.” Er zijn maar weinig quotes die de digitale disruptie en de rol die de CFO daarin vervult zo goed samenvatten als deze. Het is de beginregel van het boek The Go-Between van L.P. Hartley, een passende titel voor CFO’s. De meesten van ons zijn namelijk dagelijks de “go between”, vrij vertaald “de tussenpersoon”, voor het beheren van bedrijfsrisico’s en kosten, én voor het identificeren van groeikansen voor de bedrijfsonderdelen.

  Meer weten over dit onderwerp? Registreer u dan vandaag nog voor het het webinar ‘Finance must embrace cloud innovations'

  Registreer nu!

  CFO’s hebben inzicht in elke line of business, wat ons de unieke positie geeft om als eerste te zien waar de schoen wringt. Technologie helpt vervolgens om onze doelen te behalen op het gebied van efficiëntie, leiderschap en fiduciaire verantwoordelijkheden.

  Onze helicopterview maakt ons tot ‘change agents’. Wij moeten weten wanneer we welke veranderingen moeten doorvoeren en we zijn degenen die de veranderingen moeten bewaken. Het is daarbij continu zoeken naar het evenwicht tussen strategische planning en berekenend risico’s nemen.

  Cloud is daarvan een sterk voorbeeld. Er is een tijd geweest dat organisaties cloudoplossingen niet geschikt bevonden, maar doordat de veiligheid en compliance in de cloud sterk zijn verbeterd, groeit het marktaandeel van cloud nu snel. Het is alsof organisaties ineens de stap aandurfden en de waarde ervan zagen.

  Elke technologie die voordelen oplevert, productiviteit verbetert en risico’s vermindert, groeit snel op het moment dat eindgebruikers die voordelen zelf ervaren. Nu cloudoplossingen volwassen zijn geworden, zien we grote bedrijven volledig overstappen op oplossingen die gebaseerd zijn op cloud. Maar hoe weet je wanneer het juiste moment is om die stap te zetten (niet te vroeg en niet te laat)? Hoe weet je wanneer je deze verandering kunt verantwoorden?

  Bedrijven worden blootgesteld aan uiteenlopende omstandigheden, waardoor ieder zo zijn eigen argumenten en tijdlijnen heeft om veranderingen te verantwoorden. Het is onderdeel van ons werk als CFO’s om tekenen voor verandering te herkennen en daar tijdig op aan te sturen, zodat de organisatie nieuwe kansen aanboort voor groei. Zo implementeerden wij het afgelopen jaar een cloudoplossing voor travel & expense. Het zette onze bestaande processen behoorlijk op zijn kop, maar de voordelen op het gebied van productiviteit, flexibiliteit en compliance waren en zijn immens. Medewerkers zijn veel minder tijd kwijt met het terugvragen en claimen van reiskosten, we hebben meer inzicht gekregen in de overall reiskosten, het aantal menselijke fouten is te verwaarlozen, en steeds meer mensen boeken en declareren hun reis binnen onze travel policy. Ik durf wel te stellen dat deze cloudtool ons end-to-end proces voor travel & expense met meer dan 90% verbeterd heeft.

  Hoe meer we de standaardisatie aan de voor- en achterkant van onze organisatie kunnen verbeteren, hoe beter we besparingsmogelijkheden herkennen, risico’s verkleinen en groeikansen pakken. In de woorden van Hartley vraagt dat soms van ons “to do things differently”.

  Meer weten over dit onderwerp? Registreer u dan vandaag nog voor het het webinar ‘Finance must embrace cloud innovations'

  Registreer nu!