Digital Transformation

  Deel via:

  Waarom hoogmoed een dure mindset is voor CFO’s

  Vijftig jaar geleden bestond mijn rol als CFO nog niet. Sterker nog, ik was zelf nog maar net geboren. Onze functie heeft zich sinds die tijd ontwikkeld van bescheiden “comptroller” tot strategische partner die mee richting geeft aan de organisatie. Het is nog maar zo’n twintig jaar geleden dat we met onze hoofden in de spreadsheets zaten. Maar die tijd is nu echt voorbij. We hebben een hele groot sprong gemaakt, in slechts één generatie.

   Meer weten? Registreer u dan vandaag nog voor het het webinar ‘Intelligent ERP  – A Game Changer In The Digitale Age?’

  Registreer nu!

  We zijn een soort parttime ‘business partners’ geworden, die commerciële en economische inzichten beschikbaar stellen binnen de organisatie. Recruitmentorganisaties omschrijven ons regelmatig als “copiloten” van de CEO. En met elk jaar dat verstrijkt, lijkt dat pilotenwerk alleen maar toe te nemen.

  Natuurlijk hebben we nu veel meer krachtige tools tot onze beschikking dan voorheen. Die tools geven ons een goed beeld van de interne organisatie (van HR tot operations tot financiële gegevens) en van externe factoren. Daardoor kunnen we heel gericht bezig zijn met planning, investeringen en eventuele uitbreidingen.

  Gedreven door Big Data

  In tegenstelling tot andere mensen in de organisatie is er één ding dat wij ons als CFO niet kunnen veroorloven: een bepaalde mate van argeloosheid. Het is namelijk onze taak om precies te weten wat er gaande is. Ons vak wordt gedreven door (en is compleet afhankelijk van) informatie en data – big data, realtime dashboards, financiële informatie, etc. Het ironische is echter dat veel CFO’s geen gebruikmaken van de efficiëntie, veiligheid en productiviteit van informatie en data in de cloud.

  Het is inmiddels jaren geleden dat cloud computing binnen organisaties werd geïntroduceerd. Daarmee heeft IT een nieuwe rol gekregen in het ondersteunen van de infrastructuur en het draaien van applicaties. Het gaat niet langer om CAPEX of OPEX, maar om het minimaliseren van risico’s, en het maximaliseren van efficiëntie, zichtbaarheid en productiviteit. Cloud-applicaties zijn nu voor veel organisaties de standaard. 

  De rol van CFO blijft ontwikkelen

  Het is nu tijd voor de volgende stap, waarin niet alleen losse applicaties voor meer efficiëntie zorgen. Organisaties zijn er klaar voor om hun traditionele backoffice en core processen naar de cloud te brengen. En de vooruitstrevende CFO’s lopen hierin voorop.

  Waarom? Omdat de rol van de CFO zich zal blijven ontwikkelen, nog sneller zelfs dan in de afgelopen twintig jaar. Onze afhankelijkheid van data, processen en informatie zal niet alleen toenemen, maar het zal leidend worden in onze rol van copiloot en business partner. De snelheid en accuraatheid van de data bepaalt ons succes, en daarmee ook de groei van de organisatie.

  Voor organisaties in het algemeen – en mid-size organisaties in het bijzonder – staat internationale expansie vrijwel gelijk aan groei. Dat vraagt om het beschikbaar stellen van middelen, tijd, mensen en geld. Om een toename van snelheid en flexibiliteit. En om het verlagen van kosten en risico’s, vooral bij zaken die in het ERP-systeem worden geregeld. Onze rol binnen de organisatie mag dan misschien groter zijn geworden, maar hetzelfde geldt voor onze afhankelijkheid van data. Het centraliseren en integreren van alle aspecten van de organisatie – realtime en in de cloud – is eigenlijk de enige logische stap die we nu kunnen zetten in deze digital age.

  Als strategische raadgever voor groei, governance en winst, kunnen wij het ons simpelweg niet veroorloven om argeloos of onwetend te zijn wat betreft bedrijfsprocessen, juridische compliance of ethische kwesties. U kunt een grote rol spelen in de digitale transformatie. Er liggen prachtige kansen voor meer efficiëntie en productiviteit. Maar u moet die kansen wel pakken. Hoogmoed is een dure mindset voor de CFO van vandaag.

  Meer weten over dit onderwerp? Registreer u dan vandaag nog voor het het webinar ‘Intelligent ERP  – A Game Changer In The Digitale Age?’

  Registreer nu!