Digital Transformation

  Deel via:

  Juist finance heeft real-time advies van buitenaf nodig

  Veel finance professionals hebben een sterke mening over de toekomst van hun vak. Dagelijks praat ik met finance collega’s over de naderende transformatie van hun vakgebied. Maar ik besefte door de paneldiscussie tijdens de Finance Inspiration Day dat het vizier waar een finance professional doorheen kijkt, slechts een beperkt beeld geeft van die nieuwe uitdaging.

  Paneldiscussie FID 3.jpgUit recent onderzoek van CFO Research en SAP bleek dat 57 procent van de CFO’s verwacht dat hun afdeling een nieuwe rol in de organisatie gaat verwerven. De finance professional gebruikt volgens de ondervraagde CFO’s steeds vaker tools en vaardigheden om met data real-time en nauwkeurig te adviseren. Daardoor komt finance dichter op de organisatie te staan en stimuleert de discipline innovatie door direct met collega’s van andere afdelingen te schakelen. Een beloftevolle conclusie, maar wel opgemaakt door professionals binnen hun eigen vakgebied.

  Organisatie is de basis

  Maarten Korz, innovatiemanager bij Rabobank,heeft de indruk dat het behouden van de finance functie binnen de sector voorop staat, zo gaf hij aan tijdens de paneldiscussie. Terwijl de organisatie waar je voor werkt en niet zozeer je eigen functie de basis zou moeten zijn. Daarmee zette hij de toon voor een discussie tussen hem, Judith Meeng (Group Director HRM bij Refresco Gerber) en William Bontes (ex-CEO Hurks). Drie professionals uit andere vakgebieden, maar met wel degelijk een uitgesproken mening over finance.

  Bijzonder vond ik dat ze alle drie een andere kijk hadden op de toekomst, maar ook de huidige rol van finance. Korz pareerde de kritiek dat de control-functie conservatief zou zijn. Hij gaf aan dat hij als innovator samenwerkt met controllers die innovatief en wendbaar te werk gaan om nieuwe business- en verdienmodellen accuraat door te rekenen. Een verrassend inzicht, dat ik nog in geen enkel rapport had gelezen de laatste maanden.

   

   

  Hulp nodig?

  Ja, finance gaat veranderen, maar moeten financials die transformatie helemaal zelf coördineren? Het is duidelijk dat finance de ambitie heeft om breder inzetbaar te worden binnen de organisatie. Finance moet snel en accuraat inzichten bieden in iedere laag van het bedrijf. Maar heeft finance in eerste instantie niet zelf eerst nieuwe inzichten nodig over de te varen koers? Kunnen professionals uit HR, innovation en marketing geen rol vervullen in de positionering van finance in een organisatie?

  Paneldiscussie FID 1.jpgDe discussie tussen Meeng, Korz en Bontes laat zien dat professionals van buitenaf kunnen helpen om de rol van finance beter te definiëren. En dat ze zelfs op een verfrissende manier voor actie kunnen zorgen. Laat daarom andere professionals toe, om in de toekomst die collega’s weer verder op weg te helpen met finance-expertise.

  Meer inspirerende cases?
  In de whitepaper van New York Life Insurance, lees je over de  digitale reis naar real-time fiance analyses.

  Wil je op de hoogte blijven van alle blogs over finance? Abonneer je op dit blog en ontvang dagelijks, wekelijks of maandelijks een overzicht met updates.

  Abonneer