Digital Transformation

Deel via:

Heeft finance nog bestaansrecht in 2025?

Tijdens de Finance Inspiration Day die onlangs plaatsvond bij SAP, was de sfeer gelukkig hartstikke goed. En dat terwijl in veel van de presentaties, de deep dive sessies en ook in de gesprekken die ik had tijdens de lunch en borrel, één vraag regelmatig terugkwam. Heeft finance over vijf tot tien jaar nog wel bestaansrecht?

Schermafbeelding 2016-11-09 om 16.59.46.pngIn zijn introductie maakte dagvoorzitter Jeroen Smit een mooie vergelijking met de journalistiek. Van alle kanten wordt duidelijk dat de papieren kant stevig onder druk staat, zo niet met uitsterven wordt bedreigd. Ruim twee derde van de journalisten verwacht dat de krant zoals we ‘m nu kennen binnenkort verdwijnt. En toch denken ze met 89% vrijwel allemaal dat die ontwikkeling op hun baan geen invloed zal hebben… 

De situatie van de journalisten en die van finance professionals lijken op elkaar. Er zitten gigantische aardverschuivingen aan te komen. En toch heerst er nog geen gevoel van echte urgentie om iets te veranderen. 

Confronterend

14681081_1256800751029797_6583159574813619912_o.jpgEr hangt toch een zekere spanning in de zaal als Kees Dubbelboer, tot voor kort hoofd Corporate Control bij Alliander, zijn publiek confronteert. Hij vertelt dat Accenture voor de komende 10 jaar een reductie van 40 procent in FTE’s binnen de finance operations verwacht. En ook voor functies in business control (30 procent afname) en finance specialisten (25 procent afname) ziet het de toekomst er niet al te rooskleurig uit.

Dubbelboer voegt er nog aan toe dat door de opkomst van robotics, big data en realtime analytics stakeholders een ander soort ondersteuning verwachten. De business wil instant decision support, gebaseerd op predictive analyses en betrouwbare scenario-planning.

Nieuwe kwaliteiten

Ik ben het helemaal met Dubbelboer eens als hij constateert dat het hoog tijd wordt dat aan de finance-functie nieuwe aspecten worden toegevoegd. We hebben mensen nodig met kwaliteiten waar wij als finance-mensen niet per se goed in zijn. Data Scientists bijvoorbeeld, om meer te doen met data. Maar ook Social Behaviour Scientists om te helpen een plek aan tafel te krijgen als business partner. Daar zijn we als finance al jarenlang mee bezig maar Dubbelboer constateert dat het ons eigenlijk niet zo goed lukt.

 
Ik ben ontzettend benieuwd naar jouw mening. Onderschatten finance professionals de gevolgen van veranderingen die eraan zitten te komen? Wat doe jij in jouw organisatie om je voor te bereiden? Deel je mening in de comments hieronder!

Meer inspirerende cases?
In de whitepaper van New York Life Insurance, lees je over de digitale reis naar real-time finance analyses.

Wil je op de hoogte blijven van alle blogs over finance? Abonneer je op dit blog en ontvang dagelijks, wekelijks of maandelijks een overzicht met updates.

Abonneer