Digital Transformation

  Deel via:

  Efficiënter maar vooral intelligenter werken in de cloud

  Bedrijven kijken steeds vaker naar de cloud om sneller, eenvoudiger en goedkoper toegang te krijgen tot de nieuwste softwareoplossingen op het gebied van Business Intelligence, planning en voorspellende analyses. Naast lagere kosten en een betere efficiency zorgt de cloud er ook voor dat ze intelligenter werken en meer agile worden.

  Om tijdig inzicht te krijgen in- en adequaat te kunnen reageren op snelle veranderingen in hun omgeving moeten ondernemingen innoveren en investeren in IT. Tegelijkertijd is er een sterke druk op de kosten en zijn de budgetten beperkt.

  De vraag die in toenemende mate wordt gesteld is: ‘Waarom zou ik zelf in de kelder van het gebouw een systeem in de lucht houden, mensen opleiden om het beheer uit te voeren en het systeem een of twee keer per jaar een weekend stilleggen om updates en patches te doen? Kan dit niet sneller en efficiënter in de cloud, zodat ik mijn mensen anders kan inzetten?’

  Stapsgewijze overgang

  Uit onderzoeken blijkt dat 36% van de bedrijven daadwerkelijk bezig is met, of zich oriënteert op BI in de cloud in de vorm van SaaS, software-as-a-service. Toch is er ook terughoudendheid. Er zijn maar weinig bedrijven die in één keer volledig overstappen naar de Cloud. Het merendeel kiest voor een gefaseerde overgang en werkt in een hybride omgeving waarbij een deel van de systemen en processen on premise blijft en ondertussen een ander deel naar de cloud verschuift. Sommige processen zijn zo bedrijfskritisch dat men die liever in eigen beheer wil houden. Vaak blijft de data on premise terwijl de functionaliteit in de cloud zit. Iedere onderneming maakt hierin zijn eigen afweging.

  Voordelen

  De overstap naar de cloud biedt duidelijke voordelen ten opzichte van de bestaande on-premise-situatie waar je verschillende tools en platformen hebt voor BI, planning en predictive analytics en waarbij je als gebruiker telkens moet switchen tussen applicaties. Met SAP Analytics Cloud (SAC) beschik je over alle functionaliteiten voor analytics op één SaaS-platform. Hierdoor kan data uit verschillende bronnen met elkaar worden gecombineerd waardoor je sneller kunt plannen, analyseren en voorspellen op basis van real-time informatie. Als gebruiker blijf je binnen één scherm en gebruik je intuïtief deze drie functies door elkaar.

  TCO

  Een ander belangrijk pluspunt is dat de Total Cost of Ownership (TCO) in de cloud lager is. Je hoeft minder geld uit te geven aan het beheer en bijhouden van de IT-omgeving. In de cloud kunnen je beschikken zij over de nieuwste analytics tools die niet een of twee keer per jaar worden geüpdatet, maar iedere twee weken nieuwe functionaliteiten krijgen. Alleen al bij SAP werken honderden ontwikkelaars aan de verrijking van de SAAS-oplossing.

  Schaarse IT-specialisten kunnen zich richten op echte ondersteuning van de business. Zij hebben de handen vrij om te analyseren welke informatiebehoefte er is, waar ze die informatie vandaan kunnen halen en hoe deze het beste gepresenteerd kan worden. Daar wil je als onderneming tijd en geld insteken.

  Trends

  In de nabije toekomst gaat alles naar de cloud. Ook de on premise-oplossingen voor ERP en BW-systemen zullen uiteindelijk worden geoutsourcet naar de cloud. De ontwikkelingen gaan erg snel. Technologieën als machine learning en artificial intelligence worden geïntegreerd in de cloud-oplossingen. Dit biedt de mogelijkheid om eenvoudige taken toe te vertrouwen aan de computer of de robot terwijl de IT-specialist zich richt op de core processen en meedenkt met de klant. Deze klant krijgt in de cloud alle tools en informatie tot zijn beschikking.

  Machine learning

  Een aantal van deze nieuwe ontwikkelingen wordt al toegepast zoals natural language processing waarbij je vragen aan de computer kunt stellen. Bijvoorbeeld: ‘Geef mij de top-10 van leveranciers waarvan de budgetten te laag zijn. Dan volgt er een aantal suggesties, bepaald door de machine learning algoritmes, die in een grafiek worden weergegeven. Het enige wat je hoeft te doen is op een knop te drukken om deze grafiek aan het rapport toe te voegen.’

  Machine learning algoritmes kunnen helpen bij het snel doorgronden van complexe zaken. Je voert bijvoorbeeld een voor jou onbekende dataset in en de computer genereert zelf een rapport waarbij het onderscheid maakt tussen hoofd- en bijzaken en aangeeft welke zaken opvallen en waar de focus op moet liggen.

  Plan-do-check-act

  Met behulp van de cloud is het mogelijk om als eindgebruiker zelfstandig fact based decisions te nemen. Om je werkzaamheden goed uit te voeren kun je zelf eenvoudig plannen, simuleren, analyseren en voorspellen. Zo kun je sturen op real time informatie volgens de Plan-Do-Check-Act cyclus van Deming. Je maakt een planning, voert die uit en controleert of alles volgens plan verloopt. Is dit niet zo dan kun de actie ondernemen door een taak aan te maken om de planning of andere factoren aan te passen met verwijzing naar de bevindingen. Zo kun je je workflow monitoren. Dit kan zonder specifieke kennis van statistiek of analyse-vaardigheden; de systemen lossen het voor je op.

  Slimmere rapportages

  Ondanks het feit dat het in de cloud voor iedereen in de onderneming eenvoudiger is om zelf rapportages te maken, denk ik niet dat dit leidt tot een ongebreidelde groei van rapportages. Ik verwacht eerder minder rapportages. De rapportages die overblijven zijn slimmer en geven bredere inzichten in de bedrijfsprocessen.

  Wil je meer weten over efficiënter en intelligenter werken in de cloud? Op Connect to Innovate sprak onder andere Mikkal Netteberg over de cloud en over hoe machine learning kan bijdragen aan jouw business. 

  Lees nu verder