Digital Transformation

  Deel via:

  Een ‘smart’ manufacturer heeft zijn PLM op orde

  Product_lifecycle_iot.jpgStel: een onderdeel van een door u geleverde machine slijt harder dan verwacht. Maar dat weet u nog niet. En uw klant ook niet. Pas wanneer het apparaat op een kwade dag uitvalt, belt uw klant om de storing te melden. Nu moet u ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk een monteur beschikbaar is, die moet de fout achterhalen, het versleten onderdeel bestellen en nog een keer terug naar de klant om het te vervangen. Al die tijd staat de machine bij de klant stil, met alle gevolgen van dien. Dankzij Industry 4.0 kan dit anders. Effectiever. Sneller. En tegen lagere kosten.

  Efficiency en inzicht

  Tegenwoordig geeft een slimme machine, met behulp van Internet of Things (IoT) en analyse software, zelf – vooraf – een waarschuwing wanneer het versleten onderdeel bijna aan vervanging toe is. U kunt er dus voor zorgen dat het onderdeel tijdig op voorraad is en dat de monteur wordt ingepland. Kortom: uw servicemonteur hoeft maar één keer naar de klant, en het onderdeel is vervangen vóórdat de machine uitvalt. Win-win.

  Tijdens het vervangen van het onderdeel wil de servicemonteur natuurlijk de juiste werkinstructies krijgen. Na het werk moeten de vervangen onderdelen (revisies of versies) weer vastgelegd worden, zodat de service-BOM weer klopt. Door het vastleggen van service issues als deze, worden patronen zichtbaar. De correcte service status, IoT-data en slimme software kan u dan advies geven over te verwachten problemen. Dat leidt niet alleen tot een verbetering van de service die u kunt leveren, maar ook tot verbeteringen in het eigenlijke ontwerp van de machine. En dat zult u terugzien in uw bedrijfsresultaten.

  De voordelen van PLM

  Het proces waarin u ontwerp, ontwikkeling en levering van een product, van begin tot aan service, ondersteunt, noemen we Product Lifecycle Management (PLM). PLM zorgt voor snellere processen, waardoor de time to market van een nieuw product korter wordt en kosten beheersbaar blijven.

  Door het volledig automatiseren van alle processen en systemen (zoals PDM, ERP, CRM en SCM) zorgt PLM bovendien voor grotere datastromen. Deze leiden op hun beurt tot betere analyses van bijvoorbeeld het productieproces, maar ook van het benodigde onderhoud van een product. Zoals gezegd gaat hierdoor de kwaliteit van een product omhoog, wat weer leidt tot lagere (onderhouds)kosten.

  Closed-loop Lifecycle Management

  Wanneer de geanalyseerde data van smart, connected producten terugkomen bij de designer, die deze feedback vervolgens verwerkt in een nieuwe (verbeterde) versie van een product, spreken we van Closed-loop Lifecycle Management.

  Een inspirerend voorbeeld hiervan vind ik autofabrikant Tesla, die gebruikmaakt van een intelligent onderhoudssysteem. Door periodieke monitoring worden eventuele problemen in een vroeg stadium gesignaleerd en als waarschuwing naar Tesla verstuurd. Veel problemen kunnen op afstand worden opgelost, door gebruikers een software update te laten downloaden. Die bijgewerkte software wordt vanzelfsprekend ook in de nieuwe Tesla’s verwerkt, waardoor die specifieke problemen niet langer voorkomen.

  Van preventive naar predictive maintenance

  Ik ben er tot nu van uitgegaan dat u uw PLM op orde hebt. Dat u de data die vrijkomt uit de slimme,
  connected products
  analyseert. En dat u de conclusies uit die analyses gebruikt voor het blijvend verbeteren van uw product. Maar is dat wel het geval?

  New Call-to-actionIk hoor nog regelmatig van manufacturers dat ze niet bezig zijn met PLM. En dat is zonde. Voor steeds meer bedrijven in de maakindustrie is de focus op service komen liggen. Uw klanten willen geen machine meer kopen, maar een productiecapaciteit met (liefst) 99,99% up-time. Dit verandert uw businessmodel, want de verantwoordelijkheid voor de levenscyclus komt bij u te liggen en niet bij uw klant.

  Genereerden te vervangen onderdelen voorheen omzet; nu zijn ze een kostenpost. Het is dan ook zaak om een kwalitatief zo sterk product neer te zetten, dat zo min mogelijk onderhoud nodig is en dat zo lang mogelijk mee gaat. Dat is duurzaam ondernemen.

  Smart Manufacturing

  De kennis die IoT ons brengt over onze producten, leidt er ook toe dat de klant veeleisender wordt. Niet alleen over de kwaliteit van producten of over de service van een bedrijf: ook wordt er meer flexibiliteit van een manufacturer verwacht. Denk aan smart manufacturing.

  Productie wordt steeds sterker geautomatiseerd en IT-gedreven of, simpel gezegd, "smart." De hierboven beschreven ontwikkelingen in de moderne productietechnologieën maken fabrieken slimmer, veiliger en duurzamer. Slimme bedrijven zullen strategisch investeren, om te veranderen van kostenplaats in profit center en zo drastisch hun omzet verhogen.

  Hoe smart is uw bedrijf? En, belangrijker nog: zijn uw processen ingericht op het verwerken van de enorme hoeveelheid data die u – met name door IoT – op u afkrijgt? Kortom, heeft u uw PLM op orde?

  Wil je op de hoogte blijven van alle blogs over technologie? Abonneer je op dit blog en ontvang dagelijks, wekelijks of maandelijks een overzicht met updates.

  Abonneer