Digital Transformation

  Deel via:

  Changing the game: toon je managementskills in een virtuele omgeving

  Ons werk verandert. We automatiseren eenvoudige en herhaalde werkzaamheden en verleggen ons dagelijks werk naar meer strategische werkzaamheden die in lijn zijn met de bedrijfsvoering. Daardoor verschuift ook de manier waarop we werken en leren. We zijn in ons privéleven gewend om via meerdere devices en op een intuïtieve manier snel en eenvoudig toegang te krijgen tot informatie. En dat verwachten we ook in onze dagelijkse werkzaamheden. Niels van Noort, SAP Customer Solution Advisor Database & Datamanagement, deelt in dit blog zijn visie over de nieuwe manier van werken.

  De beste manier om iets te leren, is door het zelf te ervaren. In de luchtvaart is dat motto stevig verankerd in het opleiden van jonge piloten. Maar piloten in opleiding zonder enige ervaring direct een vliegtuig laten besturen is wat riskant. Daarom gebruiken luchtvaartopleidingen al decennialang simulaties om toekomstige piloten ervaring op te laten doen, zónder risico’s. In een virtuele cockpit maken ze vlieguren en mogen ze in de fout gaan. Zo komen ze er direct achter of de richting die ze gekozen hebben de juiste is.

  Bedrijfsscenario’s simuleren

  Soms voelt de verandering in software als de cockpit van een vliegtuig. Een nieuwe omgeving met allerlei verschillende knopjes en mogelijkheden. Je bent bang dat wanneer je één keer op de verkeerde knop drukt, je de weg snel kwijtraakt. In een vluchtsimulator wordt de werkelijkheid nagebootst om piloten in opleiding hun eerste vliegervaring te geven. Ik vroeg me af waarom we zo’n virtuele cockpit niet ook gewoon voor een kennismaking met software gebruiken. Want door alleen iets uit te leggen of te vertellen blijven dingen abstract. Je ervaart het best hoe iets werkt door het te zien, te voelen of mee te maken.

  Een flightplan indienen en uitvoeren

  Bedrijfsscenario’s, de markt en omgevingsfactoren: ze zijn eenvoudig te simuleren. Dus wat als we ze samenbrengen in een game, die dient als vluchtsimulator? Zodat je als business professional zelf kunt plaatsnemen achter ‘de stuurknuppel van een modern vliegtuig’ en op een veilige manier ervaart wat er gebeurt als je van koers verandert. Natuurlijk met behulp van alle moderne apparatuur die ook een piloot tegenwoordig tot zijn beschikking heeft.

  Let the game begin!

  Met dit idee in het achterhoofd werd de S/4 HANA Simulation Game ontwikkeld. Deelnemers met uiteenlopende achtergronden worden ingedeeld in teams die het tegen elkaar opnemen om het meest succesvolle bedrijf in de markt te worden. Elk team neemt de regie over marketing, finance, inkoop en sales van de ‘eigen’ organisatie. Om logistieke processen hoeven zij zich geen zorgen te maken. De intuïtieve dashboards spreken voor zich. Teams kunnen zich daardoor concentreren op hun strategische keuzes om de concurrentie te slim af te zijn. En hier zijn verschillende ‘koersen’ te simuleren. Want de hoogste prijzen vragen, wil bijvoorbeeld niet zeggen dat je ook de meeste omzet draait. Net als dat het hebben van de Kalverstraat er bij Monopoly niet per se voor zorgt dat je wint.

  De simulatie is door iedereen te doen, ook zonder voorkennis. Hier kunnen teams voor even het management van hun nieuwe, virtuele organisatie vormen en samen het hele proces van inkoop tot verkoop beheren zodat ze op een veilige manier de mogelijkheden van SAP ervaren.

  Ik ben ervan overtuigd dat dit soort games helpen feeling te krijgen met de mogelijkheden die binnen het handbereik liggen van iedere business professional. En op een speelse wijze nieuwe ervaringen opdoen, dat is volgens mij helemaal volgens de spelregels van het nieuwe leren!