Digital Transformation

  Deel via:

  Beter is altijd anders (let op: dat geldt niet andersom)

  Tijdens connect to innovate – hét event van SAP en de VNSG – gaven verschillende bedrijven in workshops en sessies een kijkje in de keuken. Een gelegenheid bij uitstek dus om best practices te delen en inspiratie op te doen. Michael van der Steen vertelt over disruptie, innovatie, en de verandering die daarbij nodig is. Wat doen innovatieve organisaties anders?

  We leven in een wereld waarin we ons in rap tempo hebben moeten aanpassen aan bedrijven als Apple, Google en Amazon. Vaak vormen die bedrijven tegelijkertijd concurrentie én bieden ze nieuwe kansen met gigantische verkoopkanalen. Dat kan voor flinke uitdagingen zorgen op het gebied van voorraadbeheer en financiën. Dus hoe gaan we die aan? Hoe blijven we flexibel, agile? 

  Heb het lef om te veranderen!

  Mensen zijn van nature bang dat verandering misschien slecht kan uitpakken. Verandering vergt lef. Wat opvalt aan innovatieve organisaties is dat ze heel bewust moedig zijn en toch steeds weer die andere aanpak uitproberen. Let wel: Dat innovatie per definitie verandering vereist, wil natuurlijk niet zeggen dat elke verandering ook een geweldige innovatie is! Om aan de slag te gaan met innovaties moet je goed beslagen ten ijs komen. Pas als je de basis op orde hebt, kun je verder bouwen. Het fundament voor veel nieuwe technologieën en innovaties, de data, moet kloppen. Met vertroebelde basisinformatie kunnen de nieuwe ontwikkelingen namelijk niet (goed) werken. Standaardisatie is hierin van groot belang. Het zorgt ervoor dat steeds meer processen geautomatiseerd kunnen verlopen, waardoor je echt waarde haalt uit de data.

  Een voorbeeld hiervan is het standaardiseren en automatiseren van het Order to Cash proces. Door interne financiële data te combineren met externe bedrijfsinformatie die betrokken werd van Dun & Bradstreet, kon een multinational 70% van zijn kredietbeslissingen wereldwijd automatiseren. 

  Disruptieve kansen met blockchain

  De technologische ontwikkeling in de financiële markt die op dit moment bij uitstek disruptieve verandering mogelijk maakt, is blockchaintechnologie. Ook blockchain maakt gebruik van financiële data. Blockchain is nu vooral bekend als het technologische platform onder cryptocurrencies zoals Bitcoin. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om de mogelijkheden die blockchain biedt.

  Van oudsher is het zo dat wij allerlei instituten in het leven roepen die toezicht houden op de rechtmatigheid van transacties en zorgen dat gegevens kloppend zijn. Dat gaat op voor het gebruik van geld, maar ook voor het registreren van hypotheken, huwelijken, wetgeving of welke andere vorm dan ook waarbij iets vastgelegd wordt in een door een derde partij beheerd register. Blockchain maakt die controlerende rol overbodig. Elke transactie, dus elk moment van verkoop of welke verandering van registratie dan ook, wordt versleuteld en gedeeld met iedereen die deel uitmaakt van het netwerk. Zodra één partij opmerkt dat een transactie niet geldig is, gaat die niet door. Wijzigingen aanbrengen in het gedistribueerde register is niet mogelijk.

  Stel je eens voor: de toekomst van een magazijn. Een robot haalt het product, voorzien van een RFID-chip, van de plank en zet het in een zelfrijdende vrachtwagen of drone. Bij aankomst leest de robot van de klant de RFID-chip uit en dankzij de blockchain weet hij: dit is het juiste product, niemand heeft zich met deze order bemoeid.

  Dit is geen utopisch beeld. Verre van dat. Het is op dit moment technisch al volledig haalbaar om op deze manier te werken. Naast ‘schone’ basisinformatie, ontbreekt alleen vaak het vertrouwen nog. Ik ben ervan overtuigd dat blockchain daarin verandering kan brengen. Partijen zoals Dun & Bradstreet kunnen het eerste gedeelte van dit probleem oplossen en zorgen dat de basisinformatie waarmee in de blockchain gewerkt wordt kloppend is. Het tweede gedeelte is een kwestie van tijd. Wij maken er in ieder geval werk van en gaan op dit moment het gesprek aan met onze supply chain. Als u benieuwd bent naar onze ervaringen, neem dan gerust eens contact met me op.