Digital Transformation

  Deel via:

  Als two-tier-vestiging afgestoten door het moederbedrijf: wat nu?

  Het zal je gebeuren als manager van een dochterbedrijf: de moederorganisatie stoot je af en je moet zelfstandig verder. Met enige pech kun je geen gebruik meer maken van de centrale IT-voorzieningen en krijg je ook geen kapitaal mee. Lastig, want je moet wel door en je zet bovendien liever geen honderden medewerkers op straat. Een doorstart in de cloud heeft in zo’n geval vaak de beste papieren.

  Een breuk met de moederorganisatie is altijd een forse uitdaging. Een goed voorbeeld kwam ik onlangs in de praktijk tegen bij een fabrikant van hoogwaardige componenten voor onder meer spoorwegmateriaal. De organisatie kreeg van het moederbedrijf te horen dat het moest verzelfstandigen, omdat de focus op andere producten, diensten en markten kwam te liggen. Aan die switch zaten grote consequenties verbonden: niet alleen nam de moederorganisatie afscheid, ze sneed ook alle IT-banden door. Het on-premise ERP-systeem moest de deur uit, want dat was afhankelijk van het moederbedrijf.

  Zoektocht naar een nieuwe cloud-ERP

  De componentenspecialist moest dus grondig bij zichzelf te rade gaan. Hoe maak je een doorstart zonder verlies van banen en mét volledig behoud van de gezonde bedrijfsvoering? Veel tijd en geld was er in dit geval niet. Maar een oplossing, die móést er komen. En die uitkomst diende ook nog eens aan drie belangrijke voorwaarden voldoen:

  • de nieuwe software moest ten minste alle belangrijke businessprocessen omhelzen;
  • de nieuwe software moest een goede samenwerking met diverse interne productielocaties en leveranciers mogelijk maken;
  • het productieproces, maar ook het onderhoud mochten niet verslechteren. De opvolgende software moest bijvoorbeeld een strakke Make to Order blijven faciliteren. Daarin waren vertragingen geen optie. De technische componenten die het bedrijf levert zijn vaak dringend nodig, want storingen en defecten in het veld trekken zich niets aan van gemiste deadlines.

  De overstap naar cloud: een gouden greep

  De organisatie koos uiteindelijk voor een ‘rip-and-replace-aanpak’: alles eruit, standaardsoftware uit de cloud erin. Die overstap naar een ERP-systeem gebaseerd op cloud bleek een gouden greep. Het bedrijf kon na een implementatieproject van een periode van 14 weken de volledige bedrijfsvoering met alle medewerkers blijven uitoefenen. Dat doet de componentenspecialist bovendien zonder echte IT-afdeling: slechts enkele key-users zorgen voor een probleemloze dagelijkse operatie. Met een on-premise ERP-systeem met een vergelijkbare functionaliteit zou dat binnen dit tijdsbestek en budget simpelweg onmogelijk zijn geweest.

  De medewerkers van het bedrijf kregen bovendien een volledig inzicht in de voortgang en (succes)status van productie en inkoop. Gelijktijdig verbeterde ook het Order to cash proces dankzij standaardisatie in de public cloud ERP-software. Het antwoord op belangrijke vragen kunnen werknemers meteen inzien. ‘Maken we überhaupt winst? Zouden we productie van nieuwe componenten aankunnen?’: die informatie is te allen tijde te bekijken. De organisatie gaat nu zelfs uitbreiden en verder internationaliseren. De cloud-oplossing belemmert het bedrijf daarin niet. Opschalen is weinig meer dan de ingebruikname van nieuwe accounts op de nieuwe locatie. Ongeacht waar ter wereld.

  Sneller doorvoeren van innovaties

  Innovaties kunnen met de komst van het nieuwe cloud-systeem veel sneller worden doorgevoerd. Daarbij kun je denken aan de toepassing van machine learning of het werken met cloud ERP via spraakaansturing in plaats van een traditioneel keyboard en muis. Machine learning kan een grote rol spelen bij onderhoud en daardoor zorgen voor predictive maintenance. In de fabriek, ofwel de shopfloor, kan spraakaansturing het werk optimaliseren.

  Het voormalige dochterbedrijf moest even slikken toen het destijds te horen kreeg dat het werd afgestoten, maar kwam als winnaar uit de bus. De organisatie werd noodgedwongen op eigen benen gezet door een overname door een investeringsmaatschappij. Maar, nadat binnen enkele maanden een uiterst modern en vooral innovatief public cloud ERP-systeem (in dit geval SAP S/4HANA Cloud) uitgerold was, verkreeg deze investeringsmaatschappij een snellere en betere ROI dan initieel was gepland.

  Cloud: ook een voordeel bij overname

  De voordelen van een cloud-gebaseerd ERP-systeem gelden overigens ook andersom. Bij een overname komt de overnemende partij vaak in aanraking met een spaghetti aan IT-systemen. Dankzij standaardsoftware uit de cloud zijn die systemen relatief snel en makkelijk vervangbaar en koop je als het ware tijd om specifieke zaken later te finetunen en customizen.

  Standaardsoftware uit de cloud is natuurlijk niet in alle gevallen de aangewezen route. Maar de flexibiliteit die ermee gepaard gaat, is erg welkom. Zeker in een situatie waarin je er als organisatie ineens alleen voor staat.

  Ben je benieuwd hoe je als dochteronderneming of juist als afgestoten dochterbedrijf je voordeel kunt doen met een cloud-ERP en hoe zo’n digitale transformatie in zijn werk gaat? In dit whitepaper van Joshua Greenbaum lees je meer over de overgang van een Two Tier ERP naar een N-tier Enterprise.