Digital Transformation

Deel via:

Afgestoten door het moederbedrijf: wat nu?

Het zal je gebeuren als manager van een dochterbedrijf: de moederorganisatie stoot je af en je moet zelfstandig verder. Met enige pech kun je geen gebruik meer maken van de centrale IT-voorzieningen, verlies je inkoopschaalvoordelen of krijg je ook geen kapitaal mee. Lastig, want je moet wel door en je zet bovendien liever geen medewerkers op straat. Een doorstart in de cloud heeft in zo’n geval vaak de beste papieren.

Uitdaging

Een breuk met de moederorganisatie is altijd een forse uitdaging. Een goed voorbeeld kwam ik onlangs tegen bij een non-profitorganisatie in research en development – gespecialiseerd in specifieke toepassingen voor de wereldgezondheid. De organisatie kreeg van het moederbedrijf te horen dat het moest verzelfstandigen - om verschillende redenen waaronder het feit dat voor het ontwikkelingsproces soms dierproeven nodig zijn. Daar wenste de moederorganisatie zich niet langer mee te associëren.

De R&D organisatie moest in een korte tijd worden verzelfstandigd waarbij bovendien het nieuw te vormen bedrijf ook zelf nieuwe funding moet gaan vinden; dus eigenlijk commercieler moest gaan worden. De ontvlechting had grote consequenties: ook alle IT-banden werden doorgesneden. Het on-premise ERP-systeem maar ook bijvoorbeeld SRM en BI konden ‘niet meeverhuizen’, want die waren afhankelijk van het moederbedrijf.

De R&D- specialist moest dus grondig bij zichzelf te rade gaan. Hoe kunnen we verder zonder verlies van banen en met volledig behoud van de gezonde bedrijfsvoering? Veel tijd en geld was er niet.

Voorwaarden

Toch moest een ERP-oplossing wel aan drie belangrijke voorwaarden voldoen:

  • De software moest ten minste alle belangrijke bedrijfsprocessen ondersteunen;
  • De software moest een goede samenwerking tussen de R&D teams en met leveranciers mogelijk maken;
  • De projecten moesten financieel gezond blijven. De software moest dus een strakke projectplanning faciliteren. Vertragingen zijn geen optie: de resultaten van het R&D werk zijn vaak dringend nodig, want ziektes trekken zich niets aan van gemiste deadlines;
  • Het systeem moet nieuwe activiteiten zoals CRM kunnen bieden.Het resultaat

De organisatie koos hierbij voor een ‘rip-and-replace’-aanpak: alles eruit, standaardsoftware uit de cloud erin. Die overstap naar een cloudgebaseerd ERP-systeem was een gouden greep. De implementatie werd voortvarend doorgevoerd binnen de gestelde deadlines en budgetten.

cloud-erp.jpg

Na acceptatie van de testomgeving kon na een korte migratieperiode de volledige bedrijfsvoering met alle wetenschappers en specialisten blijven doordraaien zonder gebruik te maken van de IT systemen van de moederorganisatie. Dat doet het bedrijf bovendien zonder echte IT-afdeling: slechts 3 key-users zorgen voor een probleemloze dagelijkse operatie. Met een on-premisesysteem met een vergelijkbare functionaliteit zou dat binnen dit tijdsbestek en budget simpelweg onmogelijk zijn geweest.

De medewerkers hebben nu bovendien een volledig inzicht in de voortgang en (succes)status van hun projecten. Maken we überhaupt winst? Zouden we nieuwe projecten aankunnen? Dergelijke informatie is nu direct voorhanden. De organisatie kan nu zelfs uitbreiden en buiten de landsgrenzen groeien. De cloudoplossing belemmert hen daarin niet. Opschalen is weinig meer dan de ingebruikname van nieuwe accounts op de nieuwe locatie. Tot slot bevat de nieuwe cloud-ERP-oplossing ook een volledige CRM-ondersteuning, nieuwe functionaliteit die eerst niet beschikbaar was in de verouderde IT van de moederorganisatie. En met CRM kan ook het nieuwe elan van een meer commercieel gericht R&D-bedrijf gerealiseerd worden wat essentieel is om domweg te overleven in een sterk competitieve wereld.

Andersom

Overigens geldt dat voordeel van een cloudgebaseerd ERP-systeem ook andersom. Bij een overname komt de overnemende partij vaak in aanraking met een spaghetti aan IT-systemen. Dankzij standaardsoftware uit de cloud zijn die systemen relatief snel en makkelijk vervangbaar en koop je als het ware tijd om specifieke zaken later te finetunen en customizen.

Standaardsoftware uit de cloud is natuurlijk niet in alle gevallen de aangewezen route. Maar de flexibiliteit die ermee gepaard gaat, is erg welkom. Zeker in een situatie waarin je er als organisatie ineens alleen voor staat.

Wil je op de hoogte blijven van alle MKB-blogs? Abonneer je op dit blog en ontvang dagelijks, wekelijks of maandelijks een overzicht met updates.

Abonneer