Digital Transformation

  Deel via:

  7 vooroordelen over cloud-ERP

  Er gaan veel verhalen rond over ERP uit de public cloud. Ik kom nog altijd organisaties tegen die zich in hun keuze laten leiden door vooroordelen of een onjuiste voorstelling van zaken. Tijd om orde op zaken te stellen. In dit blog beoordeel ik 7 veelvoorkomende stellingen over cloud-ERP op hun waarheidsgehalte.

  MBK bedrijfssoftware-1.jpg
   
  C
  loud-ERP is functioneel veel beperkter dan een on-premise oplossing
  Niet waarCloud-ERP bevat alle benodigde functionaliteit om het grootste deel van de bedrijfsprocessen te faciliteren. Een moderne, capabele oplossing beslaat processen zoals finance, hr, CRM en supplychainmanagement op een end-to-end manier.

  Zo’n oplossing is bovendien voorzien van alle functionaliteit die je mag verwachten in deze digitale economie. Denk aan de integratie van het lead-to-cashproces in een enkel systeem en het verbeteren van de inzichten in de bedrijfsvoering dankzij krachtige analytics. Functioneel hoeft cloud-ERP op geen enkele manier onder te doen voor leading on-premise systemen.

  Cloud-ERP is om securityredenen ongeschikt voor gevoelige bedrijfsgegevens
  Niet waar – In tegenstelling tot wat ik organisaties vaak hoor beweren, is een cloud-ERP-systeem doorgaans veiliger dan een on-premise oplossing. De leverancier van de SaaS-oplossing beschikt namelijk in vrijwel alle gevallen over veel geavanceerdere middelen voor het garanderen van security en continuïteit dan je je als bedrijf met een on-premise oplossing kunt veroorloven. Let er wel op dat de aanbieder zijn datacenters heeft gehuisvest op Europees grondgebied. De privacyvereisten zijn op dit continent veel strenger dan bijvoorbeeld in de VS, en het voorkomt bovendien complianceproblemen.

  Cloud-ERP past goed bij organisaties met duidelijke groeidoelstellingen
  WaarERP uit de cloud past perfect bij een groeistrategie. De implementatietijd is veel korter dan bij een on-premise oplossing. Dankzij de cloud kun je ingerichte sjablonen gemakkelijk hergebruiken en deze bijvoorbeeld in één keer uitrollen voor alle gewenste filialen, in plaats van filiaal voor filiaal te vernieuwen. Bovendien vereist cloud-ERP geen investeringen in eigen hardware en dure maatwerktrajecten. Dat is ideaal voor organisaties die snel nieuwe businessunits of filialen ‘up and running’ willen krijgen. En past het toch niet helemaal in de organisatie? Dan kom je daar snel achter, en niet na jaren aanmodderen.

  Cloud-ERP is bovendien een snelle en efficiënte manier om de processen van overgenomen bedrijven en businessunits te harmoniseren. Dat bevordert de wereldwijde samenwerking.

  Het hoofdkantoor werkt met een on-premise ERP-systeem, dus cloud-ERP is voor ons geen optie
  Niet waarEr zijn wel degelijk cloud-ERP-systemen die dankzij allerlei koppelingen prima integreren met on-premise oplossingen. Zo kan er direct gebruik worden gemaakt van sjablonen uit het moedersysteem, wat zeker voor groeiende bedrijven een uitkomst is. Zij kunnen deze ingerichte sjablonen immers simpelweg overnemen, wat de implementatietijd verder verkort.

  Migratie naar cloud-ERP is door onze veelheid aan systemen en verschillende datatypen veel werk
  Deels waarEen migratie van complexe omgevingen naar de cloud is inderdaad niet van de ene op de andere dag realiseerbaar. Toch is het naar mijn ervaring zeker geen project van jaren en duurt het zeker niet langer dan een migratie naar een nieuw on-premise systeem. Een organisatie als PostNL bewijst dat. Het postbedrijf is in relatief korte tijd volledig overgestapt naar een cloudgebaseerde ERP-oplossing.

  Cloud ERP is niet aanpasbaar aan mijn wensen
  Niet waarCloud-ERP bestaat inderdaad voor een groot deel uit standaardprocessen en -functionaliteit. Toch betekent dat allerminst dat je moet neerleggen bij allerlei standaardsjablonen en best practices. Maatwerk is tot op zekere hoogte altijd mogelijk. Bijvoorbeeld via co-developmenttrajecten met de leverancier van de cloudoplossing. Bovendien sluit cloud-ERP het gebruik van een on-premise ERP-oplossing niet uit. De inzet van SaaS als vervanger voor bijvoorbeeld enkel de financeprocessen is prima mogelijk, net als het leggen van koppelingen met een eventueel on-premise systeem van het hoofdkantoor.

  Er zijn zelfs Cloud-ERP-oplossingen die veel flexibiliteit leveren. Een sterk voorbeeld is SAP Business ByDesign, een oplossing die dankzij de geïntegreerde SDK veel mogelijkheden biedt bovenop de 36 standaard best-practice en end-to-end processen.

  Wil je weten wat cloud-ERP voor de groei en winstgevendheid van jouw organisatie kan betekenen? Klik dan op deze pagina en download kosteloos het whitepaper 'Top 5 Value Areas for SAP S/4HANA Cloud'' waarin we je volledig bijpraten over de voordelen van cloud-ERP voor je groeistrategie.