Digital Platform & Insight

  Deel via:

  Fitcoins, challenges en rewards: gamification bij het verbeteren van je gezondheid

  Nederlandse werknemers brengen gemiddeld 8,7 uur per dag zittend door. Dit verhoogt de kans op het ontwikkelen van bijvoorbeeld hart- en vaatziektes en diabetes. Ook lopen we een groter risico op een depressie of burn-out. Bewegen kan deze risico’s tegengaan. Want de toekomst is niet rooskleurig: als we niet in beweging komen, heeft 62% van de volwassen Nederlanders in 2040 overgewicht. Verontrustende cijfers, als je het mij vraagt. Maar er is gelukkig ook goed nieuws! Met kleine stapjes kunnen we namelijk grote veranderingen teweegbrengen. En technologie en gamification spelen hierbij een cruciale rol…

  Zitten is het nieuwe roken

  Om meer te bewegen, hoef je niet direct een sportschoolabonnement af te sluiten. Daarbij geloof ik niet in dingen die worden opgelegd: je ‘moet’ het zelf willen. Maar ik geloof wel in het feit dat wij Nederlanders meer mogen bewegen. Binnen Europa is Nederland namelijk koploper als het gaat om (te) lang zitten. 8,7 uur per dag, dat is niet niks!

  Maar het hoeft niet moeilijk te zijn om meer in beweging te komen. Het kan al door elke 30 minuten – of elk uur – even van je werkplek op te staan. Het is bewezen dat het effectiever is om verspreid over de dag te bewegen, gedurende korte periodes, dan 8 uur lang te zitten en ’s avonds een flinke work-out te doen. De reden? Je lichaam komt na 30 minuten in een shut down modus terecht. Hierdoor gaat je hartslag omlaag, je bloedsomloop daalt, suikers worden minder snel afgebroken en vetten worden eerder opgeslagen… Zitten wordt dan ook wel het nieuwe roken genoemd.

  Toegepaste technologie inzetten om meer te bewegen

  Maar wat is nu de rol van technologie hierbij? Want ik werk natuurlijk niet bij een gezondheidsinstituut… Maar bij SAP zijn we wel altijd bezig met de gezondheid van onze medewerkers. En hoe technologie daar een rol bij zou kunnen spelen. Om die reden zijn wij al een tijdje partner van Its My Life™, een organisatie met een Fitplan voor werkend Nederland. En in de #RunLiveTruck hebben we aan een uitbreiding (prototype) van de Its My Life™ app gewerkt.

  Fitcoins, challenges en rewards

  Via de activity tracker Its My Life™ word je je bewust van je zit- en beweeggedrag. Het polsbandje geeft aan dat je al even niet meer bewogen hebt en dat het tijd is – en verstandig – om in beweging te komen. Via diverse devices en wearables kun je je registreren op het platform. Voorheen kon dat alleen met de Its My Life™ activiteitentracker, na lancering van dit prototype is het ‘bring your own device’ en kan je zelfs bijvoorbeeld je Fitbit, TomTom of Garmin eraan koppelen.

  In de #RunLiveTruck hebben we tevens een stuk gamification aan de app toegevoegd. Wanneer je regelmatig beweegt, kun je fitcoins verdienen. Met die fitcoins kun je vervolgens deelnemen aan challenges. Behaal je zo’n challenge, mag je een reward uit de digitale catalogus van je werkgever kiezen. Bijvoorbeeld een gratis gezonde salade uit het bedrijfsrestaurant, een programma gericht op persoonlijke ontwikkeling of een workshop ‘hoe voorkom ik werkstress?’. 

  Bewegen werkt aanstekelijk

  Its My Life™ richt zich dan ook op de B2B-wereld: werkgevers stellen een community aan hun werknemers beschikbaar. Een community die je stimuleert om actiever bezig te zijn op het werk. Je werkgever stelt het beschikbaar, maar jij bepaalt zélf hoe dit zich uit. Voor iedere deelnemer is er een programma op maat. Ben je sportief, heb je de mogelijkheid om samen met je even zo actieve collega’s challenges aan te gaan. Ben je juist minder sportief, krijg je activiteiten die beter bij jou passen aangeboden. Vandaar de titel: Its My Life™, want het is JOUW leven. Je bepaalt zelf het tempo en waar je de lat legt voor jezelf. En let op: Its My Life™ werkt namelijk aanstekelijk, maar wel op een positievere manier dan roken. 

  Electronic Devices

  Emotional twin mentale fitheid

  In de toekomst komt er ook een ‘emotional twin’ in de applicatie. Deze geeft aan hoe jij op diverse vlakken scoort. Je ziet je score op het fysieke gedeelte én op het mentale aspect. Op het gebied van vermoeidheid bijvoorbeeld, maar ook op kennisvlak. Weet jij bijvoorbeeld hoe je een burn-out voorkomt? Daarnaast zie je of je wellicht te veel social media prikkels krijgt, waardoor je bijvoorbeeld eerder vermoeid of gestresst bent. De reden om deze emotional twin toe te voegen, is omdat 36% van het ziekteverzuim ontstaat door werkstress.

  Daarom zitten er voor werkgevers ook veel voordelen aan Its My Life™: zij krijgen de mogelijkheid hun faciliteiten uit te breiden en de gezondheid en vitaliteit van de werknemers te verbeteren. Via machine learning en predictive analytics kunnen we met de applicatie hopelijk in de toekomst doelgericht adviezen geven aan bedrijven en HR-professionals. De app werkt in dit geval sturend en kan helpen ziekteverzuim te voorkomen. De organisatie Its My Life™ gelooft erin dat gezondere medewerkers een stuk productiever en gelukkiger zijn. En ik deel die mening. Een win-win situatie dus voor werknemers en werkgevers, het effect van synergie! 

  IT is goed voor de gezondheid

  Ik word ontzettend enthousiast van dit soort initiatieven. IT is dus echt goed voor de gezondheid… Ook in de #RunLiveTruck kunnen we het een en ander beter doen. Want we leveren grote resultaten binnen een korte tijd, doen dit op een agile manier, maar zitten vervolgens wel de hele dag op onze bureaustoel in de truck. Daarom gaan we kijken of we veranderingen op het gebied van ergonomie kunnen doorvoeren. En daarnaast uiteraard meer bewegen. Wat dat betreft zijn ook wij geraakt door Its My Life™ :-)


  Meer lezen over deze case check
  https://runlivetruck.sap.nl/ of volg ons via #RunLiveTruck