Digital Platform & Insight

  Deel via:

  Delaware plukt vruchten van SAP S/4HANA Cloud

  Delaware had vorig jaar een primeur: de IT-dienstverlener stapte als eerste in Nederland over op SAP S/4HANA Professional Services Cloud. Inmiddels is het bedrijf een half jaar wereldwijd ‘live’. Tijd om de balans op te maken. Hoe bevalt de nieuwe werkwijze?

  Om diverse redenen besloot delaware het legacysysteem in te ruilen voor de in-memory Enterprise Management Business Suite van SAP. "Allereerst is het onderdeel van onze cloudstrategie", vertelt Jan-Bernard Blaas, partner bij delaware consulting Nederland. "Ook wilden we als implementatiepartner van SAP 'onze eigen champagne proeven'. Maar de voornaamste reden was dat wij als bedrijf zelf erg hard zijn gegroeid.”

  Realtime reporting is key

  In 13 jaar tijd groeide delaware van een relatief klein Belgisch consultancybedrijf naar een internationale organisatie met ruim 1500 werknemers, verdeeld over 26 vestigingen in 13 landen. "In verschillende landen hebben we nu veel meer consultants in dienst dan vroeger", legt Blaas uit. "Dat leidde per land tot een bepaalde complexiteit. Doordat we geen realtime reporting hadden, ontbrak bovendien het inzicht. Dat was voor het management een van de drijfveren om over te stappen."

  "Er speelden nog een aantal andere zaken mee die minstens zo belangrijk zijn", benadrukt hij. "Zo kregen we klachten van ons personeel over de performance van ons toenmalige systeem en de inefficiënte manier van werken. We hadden bijvoorbeeld een heel complexe manier voor het invullen van de uren van onze werknemers. Je kunt je voorstellen dat dat in de consultancybranche niet echt wenselijk is."

  In een jaar naar hogere productiviteit

  Al in mei 2016 ging de eerste vestiging van delaware over op SAP S/4HANA Cloud. Vervolgens ging in ongeveer 12 maanden de rest van de organisatie live. In hoog tempo somt Blaas een aantal operationele voordelen op van de nieuwe oplossing. "We hebben onze productiviteit op diverse fronten verhoogd. Het management heeft nu realtime toegang tot de data. Dat betekent dat er sneller beslissingen kunnen worden genomen."

  "Daarnaast neemt de training van consultants minder tijd in beslag", vervolgt hij. "We zijn van twee weken naar één week gegaan. Het systeem is gebruiksvriendelijker, waardoor de gebruikersadoptie sneller verloopt. In combinatie met het veranderen van enkele processen levert dat veel tijdswinst op. En het aantal fouten door gebruikers is afgenomen. Bovendien kunnen onze mensen anytime, anywhere, anyplace en op elk device gebruikmaken van de systemen."

  Proactief handelen

  Ook de service richting de klant is met SAP S/4HANA Cloud verder verbeterd. Delaware kan nu al gedurende een project inspelen op dingen die wellicht niet goed gaan. “Als we bijvoorbeeld zien dat we boven het aantal gebudgetteerde uren uitkomen, hoeven we niet een maand te wachten tot we de gegevens krijgen van finance. We weten meteen wat er aan de hand is en kunnen dus proactief handelen naar de klant. Dat is veel beter dan achteraf uitzoeken wat er fout is gegaan."

  Delaware ontwikkelde met het SAP Cloud Platform onder meer een eigen applicatie voor urenregistratie. "De standaardfunctionaliteit voldeed niet helemaal aan wat wij wilden", blikt Blaas terug. "Maar door de functionaliteit en mogelijkheden van het SAP Cloud Platform was het heel eenvoudig om toch iets specifieks te maken. Met deze applicatie zijn de consultants veel minder tijd kwijt aan het invoeren van uren en data. Die kunnen ze nu besteden aan de klant."

  Changemanagement

  Over de gehele linie is de implementatie volgens Blaas probleemloos verlopen. "We zijn klein begonnen om de uitdagingen er zoveel mogelijk uit te halen. Maar er kwam wel een stukje changemanagement bij kijken. Zo hebben we een aantal processen moeten veranderen omdat ze in de praktijk niet zo efficiënt bleken als we hadden gedacht. SAP heeft ons ook echt uitgedaagd om kritisch te kijken naar die processen."

  De implementatie verschilde op één belangrijk punt van wat delaware gewend was: "SAP S/4HANA Cloud is constant in ontwikkeling, elk kwartaal zijn er updates. Wij zijn al begonnen met een versie waar bepaalde functionaliteit niet in zat. Die werd dan wel beschikbaar gesteld tijdens de implementatie. Er wordt dus gedurende de implementatie regelmatig nieuwe innovatie toegevoegd. Dat is anders dan wij gewend waren."

  100 procent in de cloud

  Delaware werkt nu 100 procent in de cloud. "Van expense- en resourcemanagement tot realtime reporting en human capital management met SAP SuccessFactors. Alles wat wij doen, zit nu in de cloud. Het grote voordeel van cloudtechnologie is voor ons tweeledig. Ten eerste krijgen we nu heel snel de updates met nieuwe functionaliteit. Ten tweede is het veel makkelijker om nieuwe technologie in te bouwen, ook als die misschien niet vanuit SAP komt maar uit een andere wereld.”

  Blaas snijdt nog een pluspunt van de nieuwe situatie aan. "In vergelijking met ons legacysysteem hebben we een aantal forse besparingen kunnen doorvoeren in onze IT-omgeving”, zegt hij. "Voor een deel heeft dat te maken met de licentiekosten, maar de winst zit met name in het IT-management van servers. Voor het beheer is simpelweg minder personeel en service nodig."

  Delaware heeft grootse plannen met SAP S/4HANA Cloud. "Wij zetten in op de digital boardroom. We willen bijvoorbeeld dat onze partners tijdens meetings bij klanten realtime data op schermen kunnen projecteren om te simuleren wat de impact van onze adviezen op de business is. En uiteraard blijven we zelf innovatieve applicaties bouwen met het SAP Cloud Platform.”

  Benieuwd wat S/4HANA Cloud voor jou kan betekenen? Ontdek hoe je waarde kan creëren met S/4HANA in het whitepaper '4 Steps of Value Creation'.