Digital Platform & Insight

  Deel via:

  Betere prestaties door technologie in sport

  Sport en Technologie: ZwemmenTopsport weet ons altijd te boeien. Dit blijkt wel uit de kijkcijfers van sportprogramma’s. Maar we kunnen er ook van leren. Vooral voor het MKB is het interessant om te zien hoe technologie wordt ingezet om tot betere prestaties te komen. Daarbij gaat het om inzicht te krijgen in de eigen prestaties.

  De vroegere zwemcoach Jacco Verhaeren (tegenwoordig directeur van de Nederlandse Zwembond) heeft drie topsporters naar het felbegeerde Olympisch goud begeleid. Ook schaatser Ben van der Burg is enthousiast over de toepassing van technologie om nog beter te kunnen schaatsen.

  In de Formule 1 en de zeilsport zijn daarnaast de auto’s en schepen vergeven van de sensoren die real time gegevens over motorconditie, windsnelheid, slijtage en wat al niet meer doorseinen. De ploeg beschikt over analysesoftware om snel na te gaan wat er plaatsvindt, en ook nog eens pijlsnel te simuleren wat er gebeurt als bepaalde handelingen anders worden uitgevoerd.

  Fans binden
  Bij sport gaat het niet alleen om de sporters, maar ook om de fans. Zoals het bij een bedrijf niet alleen om de medewerkers gaat, maar evenzeer om de klanten.

  Als je ziet wat SAP doet met de verschillende clubs om fans aan zich te binden, dan is weinig fantasie nodig om te bedenken wat de software kan betekenen voor het bedrijfsleven.

  Neem de samenwerking tussen SAP en Hawkeye, de leverancier van het systeem dat bepaalt of de bal binnen of buiten de lijnen is. Er is dus heel veel informatie bekend over hoe de bal wordt geslagen. Die gegevens deelt de organisatie met de fans (en natuurlijk ook met de tennissers zelf). Ook de journalisten krijgen de informatie om hun verslagen spannender te maken.

  SAP for Sports and Entertainment is de software die bijvoorbeeld wordt gebruikt om de fans van het Formule 1-team van McLaren te plezieren. Er is een app ontwikkeld die de fans die in de pitbox zijn uitgenodigd van heel veel informatie voorziet. Over het programma, over de auto’s, over de coureurs. En de mogelijkheid om aan de hand van deze gegevens vragen te stellen aan de coureurs en begeleiders.

  Aankopen sporters
  De programmatuur wordt onder meer ingezet bij San Francisco 49ers (American Football) om de spelers in de league onderling te vergelijken op bijvoorbeeld een bepaalde positie. Door alle verrichtingen in het systeem in te voeren, krijg je een goed beeld van de spelers. Dat is handig bij het bepalen van aankopen van sporters.

  En dat kan natuurlijk ook handig zijn bij het eigen personeelsbeleid van een bedrijf. Of om te bekijken wie van een andere organisatie het team zou kunnen versterken. Op deze manier valt er inderdaad veel te leren van topsport.

  Meer sport en technologie: Zie hoe de NBA samenwerkt met SAP om haar fans een unieke ervaring te bieden. 

  Dit blog is geschreven in 2013, dit is al even geleden. Benieuwd naar de huidige trends en ontwikkelingen om het gebied van Analytics? 

  Lees meer