DevOps is er ook voor hybride landschappen

Dit is deel 1 in de tweedelige serie ‘Voor ieder wat wils: DevOps is er ook voor hybride landschappen’.

Ben jij al bekent met DevOps? DevOps (focus op alignement Development, Operations en Business) heeft een aantal kernwaarden, zoals flexibiliteit, aanpasbaarheid en betrouwbaarheid. Toch kunnen die flexibiliteit en aanpasbaarheid de betrouwbaarheid van het softwaresysteem onder druk zetten.  Met deze tweedelige blog tonen we aan dat DevOps er ook is voor hybride software landschappen.

computer screen & phone

Meer weten over DevOps?

Wil je weten wat de mogelijkheden van DevOps zijn in jouw hybride IT-landschap?

Thuisbezorgservice als voorbeeld van een hybride landschap

Laten we eerst de term “hybride landschappen” bespreken. Vanuit IT-systemen geredeneerd kunnen er verschillende soorten hosting modellen bestaan. Er zijn 3 hoofdsoorten: On-Premise, Private Cloud en Public Cloud. Daarnaast kan Public Cloud onderverdeeld worden in IAAS, PAAS en SAAS (verwijst respectievelijk naar Infrastructure-As-A-Platform, Platform-As-A-Service en Software-As-A-Service).

Een End-2-End bedrijfsproces loopt over verschillende IT-systemen heen, en kan op verschillende manieren gehost worden. Een voorbeeld is een thuisbezorgservice van een supermarkt. Je bestelt online in het ene systeem in de cloud, producten worden gepakt met behulp van een tweede On-Premise systeem terwijl de route-planning wordt verwerkt in een PAAS-systeem. Veranderingen op een systeem hebben impact op de andere systemen. Juist dit gegeven maakt het vaak lastig om in hybride landschappen flexibele, aanpasbare en betrouwbare end-to-end bedrijfsprocessen te garanderen.

Waarom de combinatie DevOps en Hybride landschappen ingewikkeld lijkt

Uit onze ervaring weten we dat de meeste bedrijven overal ter wereld te maken hebben met een hybride IT-landschap. Vaak lopen ze hierin zelf al tegen een aantal zaken aan. Zo wordt er zowel vanuit de business als IT vaak gedacht dat On-Premise software langzaam is voor het doorvoeren van veranderingen. Daarentegen wordt cloud software gezien als een versneller voor software en veel gebruiksvriendelijker dan On-premise. De conclusie dat DevOps voornamelijk geschikt is in Cloud-georiënteerde omgevingen wordt daarom snel getrokken.

Drie redenen waarom cloud software gebruiksvriendelijker lijkt dan On-Premise software

Uit onze ervaringen blijken drie punten de indruk te wekken dat cloud software gebruiksvriendelijker is dan On-Premise software.

  1. Hoge mate van standaardisatie

    Allereerst is er een hoge mate van standaardisatie van applicaties en systemen in de cloud. Systeemupdates worden al snel door softwareleverancier of -aanbieder uitgevoerd in plaats van door het bedrijf zelf. Deze standaardisatie geeft de IT meer tijd en ruimte om de focus op andere zaken te leggen.

  2. Het belang van integratiemogelijkheden

    Ten tweede zijn integratiemogelijkheden van groot belang. In de meest ideale situatie kun je flexibel zijn in de grootte en snelheid van updates en nieuwe releases, zodat alle hosting modellen perfect gesynchroniseerd zijn. In het geval van On-Premise software is er in theorie een grote mate van flexibiliteit, maar in de praktijk is dat beperkter. On-premise software gaat vaak al jaren mee en er zijn door die jaren heen veel aanpassingen op de software toegepast. Ook is documentatie van de gebouwde softwareapplicaties vaak gebrekkig of niet gedaan. Het blijkt dan moeilijk om problemen in de software te verhelpen, omdat de huidige werknemers niet meer op de hoogte zijn van hoe de ontstane legacy-systemen in elkaar zitten. Werknemers vrezen om hun innovatieve ideeën door te voeren, omdat ze problemen kunnen veroorzaken die ze niet snel kunnen oplossen.

  3. De juiste mindset ontbreekt

    Ten derde ontbreekt dikwijls de juiste mindset. Een snelle time-to-market is een van de voordelen van DevOps, maar men is van mening dat zolang End-to-End bedrijfsprocessen over verschillende IT-systemen lopen, releases of updates in het ene hosting model alsnog kunnen wachten door de release snelheid in het andere hosting model. Zowel de business als IT zien dan steeds minder de meerwaarde van het investeren in de implementatie van DevOps. Simpelweg de juiste mindset ontbreekt om juist het tegendeel te willen bewijzen.

Kortom, nu heb je als het goed is een beter beeld van hybride landschappen. Benieuwd geworden hoe DevOps een rol kan spelen in hybride landschappen? Binnenkort verschijnt deel 2 van ‘Voor ieder wat wils: DevOps is er ook voor hybride landschappen’.

Eerder verscheen ook al het blog ‘De DevOps journey: waarom de mens cruciaal is in het automatiseren van het IT-landschap‘.