De DevOps journey: waarom de mens cruciaal is in automatisering

We zijn tegenwoordig gewend om bij services, producten en informatie te kunnen waar en wanneer we maar willen. Met een paar klikken op Bol.com heb je morgen die nieuwe IPad in huis, Nu.nl laat je continu het laatste nieuws zien en met ABN Amro’s Tikkie is je geld binnen 5 seconden overgemaakt. Deze snelheid willen we privé, maar ook steeds vaker op de werkvloer. Hoe gaan we deze snelheid nu ook op de werkvloer garanderen?

Je klant wil tegenwoordig geen drie dagen op een pakketje wachten, of pas na een week zijn of haar geld ontvangen. De concurrent kan het namelijk binnen een dag regelen, of zelfs nog dezelfde dag. Het sneller leveren van producten en services waarbij kwaliteit gegarandeerd wordt, is belangrijker dan ooit om als bedrijf te overleven. Dit is iets wat veel bedrijven weten, maar hoe DevOps en IT hieraan kunnen bijdragen is voor velen nog onduidelijk.

book-icon

Ontdek de mogelijkheden van DevOps

Waar bedrijven als Netflix, Facebook en Spotify eerst de enige waren, stomen Nederlandse bedrijven zich nu ook klaar voor DevOps.

DevOps: de nieuwe trend in IT en voor de business

Bedrijven kunnen niet meer om IT heen: waar IT vroeger slechts een afdeling was, is IT nu het hart van de meeste bedrijven. Het is cruciaal dat het gehele management en IT op het gebied van IT op één lijn staan. Klanten rekenen organisaties namelijk steeds vaker af op de snelheid van hun business proces. Uit onderzoeken en ervaringen van bedrijven blijkt dat bij het veranderen van de ondersteunende IT, DevOps een oplossing kan bieden.

DevOps lijkt met al haar DevOps consultants, DevOps engineers en DevOps conferenties een hype. Dat is het zeker niet! Het staat voor het optimaal samenwerken van diverse afdelingen. Hierbij kan gedacht worden aan twee takken binnen de IT-afdeling, Development en Operations, en aan de daarbij behorende counterparts van de business. Deze manier van werken veroorzaakt daarom een organisatorische cultuurverandering.

Naar een hoger niveau met DevOps

DevOps tilt bedrijven naar een heel ander level. Waar men begon met Agile werken in teams (waarbij kleine stukjes functionaliteit live worden gebracht in plaats van grote brokken) slaat DevOps nog een extra slag. Het laten samenwerken van deze diverse teams met brede kennis resulteert in snelle project realisaties, efficiëntere en effectievere communicatie. Deze versnelde release van nieuwe functionaliteiten leidt tot snelle feedback en correcties en tot gereduceerde risico’s en kosten.

Wat ons betreft is de definitie voor DevOps dan ook: “een manier van werken, dat vanuit organisatorisch opzicht, zorgt voor betere samenwerking tussen de Business en IT, in het bijzonder tussen Dev & Ops, waarbij end-2-end ownership wordt gestimuleerd. Vanuit technisch opzicht, wordt automatisering gefaciliteerd, waarbij snelle een betrouwbare softwareontwikkeling en beheer wordt gegarandeerd.” Het snel kunnen inspelen op de vraag van de eindklant, waarbij kwaliteit van het product gewaarborgd blijft en risico’s geminimaliseerd zijn, maakt DevOps zo cruciaal voor iedere organisatie.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Stel je eens een bedrijf voor dat online muziek aanbiedt voor jong en oud, waar iedereen in cross-functionele teams werkt. De teams zijn niet maanden bezig voordat het product op de markt verschijnt, maar brengen snel kleine functionaliteiten live. Dit kan doordat ze het testen en de integratie van een project automatiseren. Zo wordt er in de eerste maand bijvoorbeeld een simpele muziek app ontwikkeld, komen er in de tweede maand de functies bij om liedjes op te slaan in de Playlist en kan je als consument in de derde maand ook offlinemuziek luisteren. In deze situatie hadden de teams ook drie maanden kunnen wachten voordat het eindproduct live werd gebracht. Met DevOps worden dan ook aanzienlijk kosten bespaard en risico’s verminderd. Er kan immers snel feedback terugkomen vanuit de markt, waar teams slim op in kunnen spelen.

Snelheid en kwaliteit bieden aan de klant

Een individu of organisatie kan niet van de een op de andere dag DevOps toepassen. Het is een iteratief proces van vallen en weer opstaan, dat voor ieder individu, team en organisatie heel verschillend is. Ondanks verschillende aanpakken is iedere organisatie erbij gebaat. DevOps is een proces waarbij zowel organisatorische als technische veranderingen aan te pas komen. Om DevOps echt te laten slagen is het belangrijk te weten waar uw organisatie staat. Hoe wordt er nu gewerkt binnen uw organisatie, wat zijn de doelen en welke maatregelen gaan jullie toepassen om te ‘verDevOpsen’? Ofwel, hoe ziet de weg naar de top eruit voor uw organisatie?

Bovenstaande vraag is een lastige maar cruciale vraag om uw organisatie naar een hoger niveau te tillen, want wie wil er nu niet snelle levering en goede kwaliteit van producten en services aan klanten bieden? Het nauwer laten samenwerken van de business en IT belooft dan ook veel goeds voor de toekomst van iedere organisatie, team en tevredenheid van de eindgebruiker.

Wilt u meer weten over DevOps of juist zelf ontdekken waar uw team en/of bedrijf staat en hoe jouw ‘DevOps journey’ er uit kan zien? Neem dan gerust contact met ons op of bekijk onze services pagina