De vergelijking van datawaarde in de huidige markt

“Omzet is ijdelheid, winst is mooi, maar het draait om cash” Het is een oud gezegde, maar het zou voor vrijwel elk bedrijf in de hele wereld dé slogan voor 2020 kunnen zijn. De rimpels van de volatiliteit en aanhoudende verstoring in 2020 worden wereldwijd gevoeld. Bedrijven zijn wat hun uitgaven betreft op de rem gaan staan. En we voelen allemaal het plotselinge straktrekken van de zakelijke veiligheidsgordel, die ons nu onbeweeglijk in onze stoel houdt. Financiële liquiditeit is nu een topprioriteit. Het belang van datawaarde verandert.  Kosten verlagen, werkkapitaal optimaliseren en niet-urgente projecten en investeringen uitstellen. Dat is nu de nieuwe norm.

Economische recessie

Het is moeilijk om een economische recessie te doorstaan en zwaarwegende beslissingen te nemen om uw bedrijf draaiende te houden. En dat is nog moeilijker als je degene bent die binnen uw organisatie moet bezuinigen. We besloten onze eigen expertise gebruiken om een manier te vinden om dit wat makkelijker te maken.

computer screen & phone

Meer leren over data?

Hoe word je een datagedreven organisatie? Schrijf je in voor de e-mailreeks en ontdek de 3 belangrijkste datatrends en -tools van 2020.

Datawaarde

Laten we beginnen met de vergelijking voor datawaarde (datawaarde = kostenverlaging x verhoogde omzet x verlaagd risico).

We hebben deze vierstaps overlevingsgids samengesteld, die de focus legt op verbetering van de bedrijfsresultaten en risicoverlagingen om jouw bedrijf en jouw organisatie door de kritieke fasen van een economische crisis te krijgen:

  1. Het hier en nu – scherpe focus op kostenverlaging.
  2. De korte termijn – optimalisering en automatisering van bedrijfsprocessen om besparingen op de korte termijn te maximaliseren.
  3. Middellange en lange termijn – ‘wat als’-scenarioplanning om de impact op uw bedrijf te voorspellen en de beste volgende stappen te nemen.
  4. Herstel – groei versnellen, een beeld krijgen van vlakken voor innovatie en kansen om de concurrentie aan het einde van de crisis de loef af te steken.

Datakosten reduceren

In dit blog leg ik uit hoe jouw data je in het hier en nu kunnen helpen. Het vizier is nu meer dan ooit scherp gericht op bedrijfsresultaten. En als je een bedrijfsleider bent, dan zet dat je onder druk.

Minder ervaren managementteams die moeten bezuinigen, doen dat gewoon door personeel te ontslaan. Niet omdat ze dat leuk vinden, maar omdat ze eenvoudigweg geen andere manieren om te besparen kunnen bedenken. Hiermee vloei je echter niet alleen goed talent af, wat toekomstig herstel en het moraal van medewerkers schaadt, maar doe je ook niets aan de verborgen inefficiëntie. En dat betekent dat je met dezelfde systemische overheadkosten als voorheen maar met minder mensen moet werken.

Data is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je de onkosten met twintig tot dertig procent moet zien te verlagen. Dat is omdat de meeste datakosten verborgen zijn. Het zijn systemische of onzichtbare onkosten die bedrijven in goede tijden tolereren. Maar nu je in de problemen zit, is het van essentieel belang dat je ze elimineert.

ERP-systemen

Hier is een voorbeeld van wat datakwaliteit kan doen. Ik heb onlangs samengewerkt met een groot multinationaal chemisch bedrijf dat in één ERP-systeem maar liefst 6000 verschillende betalingsvoorwaarden had, zoals een korting van twee procent bij betaling binnen 25 dagen. Als je met wereldwijde ondernemingen werkt, maar verschillende en niet-geharmoniseerde betalingsvoorwaarden hebt voor de lokale vestigingen waar je producten en facturen naartoe stuurt, dan is het onmogelijk om KPI’s zoals Days Sales Outstanding te optimaliseren.

Evenzo maken duplicaat materialen in ERP-systemen het onmogelijk om voorraad te rationaliseren en optimaliseren. We hebben recentelijk gewerkt met een bedrijf dat reserveonderdelen aan klanten in de olie- en gassector levert. Na twee weken ontdekten we dat dertig procent van de producten in hun catalogus gedupliceerd was. En daarmee bespaarden we hen duizenden dollars aan onnodige voorraad.

Door eenvoudige dingen zoals de kwaliteit van datawaarde aan te pakken, kun je de jaarlijkse uitgaven bij leveranciers met twee procent verlagen, de kosten van voorraad in de leveringsketen met tien tot vijftien procent reduceren, tot twintig procent op de kosten van financiële afsluiting besparen en het aantal Days Sales Outstanding met tien procent verbeteren.

Data Cleansing-as-a-Service

Ja, ik weet wat je denkt. Datakwaliteit is moeilijk (maar dat is het niet), en je kunt geen IT-oplossing kopen om verborgen datakosten uit de weg te ruimen omdat uw uitgaven zijn bevroren. Daarom heeft SAP een unieke Data Cleansing-as-a-Service ontwikkeld, met een vaste tijdslijn, gegarandeerd succes, geen investeringsuitgaven en geen commitment voor de lange termijn. Bekijk de korte video’s voor meer details DCAAS Part I  &  DCAAS Part II.

Door jou een complete audit van uw datakwaliteit te geven, inclusief opschoning, continue monitoring en verbetering, kun je heel gemakkelijk verborgen problemen met datakwaliteit aan het licht brengen, deze aanpakken en vervolgens een repetitief en gecontroleerd proces voor de verbetering van de datakwaliteit implementeren. En daarmee verlaagt u uw uitgaven aanzienlijk.

Of u nu het aantal datafouten moet terugdringen of de kosten van processen, voorraad, marketing, sales, verzending of transport en naleving moet verlagen, je kunt de onderliggende dataproblemen die van invloed zijn op de bedrijfsefficiëntie snel verhelpen.

Leer in deze webinar hoe je verborgen datakosten in kaart kunt brengen en aanzienlijke kostenbesparingen kunt realiseren:

Lees ook mijn blog over Diversiteit in ervaringsdata.