De robot wacht niet, is finance er klaar voor?

Lars Leemhorst 2.jpgEr was één terugkerende boodschap die tijdens de Finance Inspiration Day luid en duidelijk werd verkondigd: de finance-functie zoals we die nu kennen gaat verdwijnen. En dat heeft alles te maken met de opkomst van Robotics Process Automation. Hoe ga je daar als finance professional mee om? 

Lars Leemhorst windt er geen doekjes om bij de start van zijn presentatie. Hij heeft slecht nieuws voor zijn publiek dat bestaat uit CFO’s, Financieel Managers en Controllers. Uit onderzoek van Oxford University blijkt namelijk dat de kans liefst 95 procent is dat administratieve functies binnen finance teams de komende jaren worden vervangen door robotics.

Robotics

Robotics Process Automation (RPA) is een software-oplossing die terugkerende taken van mensen over kan nemen en náást bestaande software draait. De oplossing gaat daarbij zelf de interactie aan met andere software en dat maakt het relatief eenvoudig te implementeren. Zo kan robotics moeiteloos uit een e-mail de benodigde gegevens halen, om een nieuwe leverancier aan te maken en vervolgens ter controle een e-mail te verzenden aan de data owner. En dat is geen toekomstmuziek meer, dat kan vandaag al.

Zodra de RPA goed is afgestemd op de bestaande software, verloopt het proces sneller en nauwkeuriger dan ooit tevoren. En RPA is dankzij machine learning toepasbaar op steeds ingewikkeldere processen. Dat zorgt voor een verbetering van de datakwaliteit én een volledig transparante audit trail. En, je voelt ‘m al aankomen, die technologie gaat op korte termijn functies vervangen binnen finance.

 

 

Andere kijk op finance

De grote vraag is nu: wat is de strategie van finance? Hoe zorg jij dat je van de opkomst van RPA profiteert? En hoe voorkom je dat je binnenkort – zonder plan B – moet constateren dat RPA jouw functie compleet overbodig heeft gemaakt? Dat vergt écht een nieuwe kijk op de finance-wereld. En ik maak me zorgen over het gebrek aan urgentie bij veel financials.

Lars Leemhorst 1.jpgNatuurlijk, ook binnen finance heeft iedereen het over de Digital Transformation, over hoe finance de adviesrol moet oppakken en dichter op de business moet zitten… En toch zie ik maar heel weinig CFO’s die hun teams rigoureus omscholen. Ik hoor zelden van accountants dat zij op zoek zijn naar een nieuwe manier om toegevoegde waarde te bieden. En tegelijkertijd zie ik juist wél hoe snel de technologie zich ontwikkelt.

Is mijn zorg terecht? Of zie ik dingen over het hoofd? Ik ben heel benieuwd hoe jij je als finance professional voorbereidt op de toekomst. Deel je ervaringen in de comments hieronder! Vind je het lastig om te bepalen waar je moet beginnen? Neem in dat geval gerust contact met me op om verder te praten over de toekomst van finance.

Meer inspirerende cases?
Forrester Consulting voerde in opdracht van SAP een onderzoek uit naar de ROI die bedrijven kunnen realiseren met SAP BusinessObjects Analytics. Download de Forrester whitepaper voor de bevindingen.

Wil je op de hoogte blijven van alle blogs over finance? Abonneer je op dit blog en ontvang dagelijks, wekelijks of maandelijks een overzicht met updates.

{{cta(‘f4968fe6-901d-4044-b2e8-2907fa871e0f’)}}