De magische Handsfree Enterprise: 3 technologieën die je werk nu al makkelijker maken

Is de Handsfree Enterprise waar toetsenbord en muis verleden tijd zijn, een illusie, of is het realistischer dan we denken? Met digital assistants, immersive experiences en smart devices lijken we nu dichterbij dan ooit. Twan van den Broek, Customer Innovation Architect bij SAP, geeft een update over deze drie toverachtige technologische ontwikkelingen. 

Laatst zag ik een show van illusionist Victor Mids. Hij vroeg twee mensen te gaan zitten op twee stoelen. Ze konden elkaar niet aanraken. De deelnemers sloten allebei de ogen. Vervolgens raakte Mids de linkse persoon aan op de rechterschouder. Prompt gaf de andere aan een aanraking te voelen, ook op de rechterschouder. Mids legde een magische ‘handsfree’ connectie. Dat is eigenlijk precies wat technologie in de nabije toekomst ook doet. Sterker nog, het is al dichterbij dan je wellicht denkt. Ik maak een rondje langs digital assistants, immersive experiences en smart devices en vertel hoe technologie ons kan helpen om effectiever te werken met minder handelingen en clicks. 

Digital assistants: chatbots die steeds beter leren

Een illusionist kan vaak niet zonder assistente. Dat is in de digitale wereld niet anders. Apple heeft Siri, Amazon heeft Alexa – vrijwel iedere grote speler heeft wel een digitale assistent. Die assistenten maken een enorme verbetering door en zien we geleidelijk verschijnen in normale huis-thuis-en-keuken context. Chatbots – ook een vorm van een digitale assistent – zijn daarentegen al meer gemeengoed; ze bewijzen hun meerwaarde dagelijks, vooral binnen organisaties.

Chatbots, zoals CoPilot van SAP, kunnen je vraag horen, interpreteren en vervolgens suggesties presenteren. Ben je op zoek naar een specifiek hoofdstuk in een bepaalde rapportage? CoPilot presenteert je in mum van tijd het gezochte hoofdstuk. Vervolgens deel je het net zo snel met een collega. De kracht van een chatbot zit in het trainen van het achterliggende algoritme. Hoe meer vragen je stelt en hoe vaker je reageert op de suggesties, hoe beter de chatbot erin slaagt om de suggesties af te stemmen op jouw vragen.

Een ander soort digitale assistent is het device van Mindful UX. Deze technologie leest als het ware je gedachten als een echte illusionist. Het meet je hersenactiviteit via een headset en doet op basis daarvan suggesties om te ontspannen of je werkdag goed af te sluiten.

Immersive experiences: digitale vloerbedekking in je kamer

Een immersive experience komt misschien wel het dichtstbij toveren in de buurt. Je plaatst virtuele objecten namelijk in de werkelijke wereld of andersom. Met behulp van een immersive experience maak je data visueel, waardoor het tot leven komt. En dat leidt weer sneller tot interessante inzichten. Een voorbeeld: vrijwel iedereen heeft weleens vloerbedekking gekocht. Je weet dus hoe moeilijk het is om met een staaltje van vijf bij vijf centimeter in te schatten hoe die vloerbedekking eruitziet in je hele kamer. Dat is haast niet te doen.

Forbo Flooring Systems herkende dat probleem. Het bedrijf produceert en levert wereldwijd vloerbedekkingen en wilde het voor klanten makkelijker maken om het juiste product te bestellen. Forbo werkt momenteel aan een augmented reality-oplossing die op een iPad realtime de vloerbedekking in een kamer aanpast. Een binnenhuisarchitect kan zo meteen met een klant aan de slag: hij opent de camera op zijn iPad, markeert daarin het vloeroppervlak, kiest een vloerbedekking uit het Forbo-assortiment en op het scherm tovert hij zijn keuze ‘geprojecteerd’ in de ruimte.

Smart devices: machines repareren met een iPad

Met sensoren kunnen alledaagse objecten intelligent worden gemaakt, zodat ze ons kunnen ondersteunen bij ons werk. Denk aan schoenen van een bouwvakker die trillen als hij te dicht bij een diepe kuil komt. Of een helm die hem waarschuwt wanneer hij langs een situatie dreigt te lopen waar hij gehoorbescherming nodig heeft.

Ook een iPad die het werk van een assetmanager in een fabriek efficiënter maakt, is een voorbeeld van zo’n smart device. Hoe dat werkt? Wanneer een assetmanager zijn dag begint, logt hij in op zijn iPad met zijn vingerafdruk. Meteen verschijnt een plattegrond van de fabriek met daarop alle machines. In één oogopslag ziet hij de prestaties en eventuele storingen van machines. De iPad stippelt de snelste route uit naar een machine met een storing. Onderweg krijgt de assetmanager een signaal om gehoorbescherming te gebruiken, voordat hij langs een lawaaierige machine loopt. Eenmaal bij de machine aangekomen, opent hij de camera op de iPad en scant hij de binnenkant van de machine. Op magische wijze verschijnen de prestaties realtime op zijn beeldscherm, van flow temperature tot pressure. Hij kan de iPad gebruiken om de oorzaak van de storing op te sporen.  

What’s next?

De meeste mensen zijn geen illusionisten of waarzeggers. Dus slechts enkele jaren geleden voorzagen we niet dat bovenstaande voorbeelden nu onderdeel vormen van ons hedendaags bestaan. Toch is het zo. Wat de volgende stap is en of de Handsfree Enterprise werkelijkheid wordt, blijft moeilijk te voorspellen. Wat wel duidelijk is: digitale ontwikkeling valt of staat met creativiteit. Blijf daarom rare vragen stellen, stel jezelf open en denk in mogelijkheden. De grenzen van digitale mogelijkheden gaan zover als je eigen creativiteit.

Vind je dit wel leuk om te lezen en wil je meer horen over intelligente technologieën? Tijdens het Future Tech virtual event wordt er gebruik gemaakt van ‘mixed reality’. SAP-producten en -terminologie worden naar de achtergrond verplaatst, de belangrijkste focus van dit evenement ligt op het opleiden van de business over het gebruik van toekomstige technologieën. Denk aan: Blockchain, IoT, Big Data & Analytics, Machine Learning en Conversational AI (Chatbots).