Data en sport: een winnend team

We krijgen steeds meer inzicht in de gevaren van onze ‘zitcultuur.’ En dus zorgen veel mensen dat ze een paar keer per week actief bezig zijn met sport. Vooral het relatief laagdrempelige hardlopen is mede hierdoor de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen.

Wat ook helpt: dankzij draagbare, trendy technologie als wearables en trackers krijgen sporters direct terugkoppeling op hun prestatie: hoeveel kilometer er is afgelegd, hoeveel calorieën er zijn verbrand of hoeveel stappen er zijn gezet. Dit werkt voor veel mensen stimulerend, vooral wanneer ze de gegevens kunnen delen met medehardlopers via sociale netwerken zoals Facebook of Strava.

De grootste digital fitness community ter wereld telt zo’n 200 miljoen geregistreerde leden en wordt beheerd door sportkledingmerk Under Armour. De data die Under Armour van alle sporters genereert, wordt ingezet om ieders sportervaring te verbeteren. Denk hierbij aan gepersonaliseerd retailadvies op basis van je eigen sportpatroon en -gewoontes of de ontwikkeling van geavanceerde trackers in je schoenen. Sport en tech blijkt dus op veel vlakken een heel goede combinatie te zijn.

Sporten voor een ander

Een tweede trend die ik zie is het sporten voor een ander. Zeker in deze tijd van het jaar vinden er veel sponsorlopen plaats. Hierbij zetten deelnemers hun sportieve prestatie in om goede doelen te steunen. Een bekende sponsorloop is de Roparun, waarbij begin juni weer meer dan 300 teams een topprestatie hebben neergezet voor uiteenlopende goede doelen.

RUNSAP app

Om sponsorlopen als de Roparun te ondersteunen, is in de SAP Run Live Truck een app doorontwikkeld waarmee hardloopteams inzicht hebben in elkaars prestaties. Het bijzondere van de RUNSAP app is dat de gegevens van een groot aantal verschillende typen trackers uitgelezen kunnen worden. Dit betekent dat teamleden elkaars data kunnen checken en bijhouden, ongeacht welk device de verschillende deelnemers gebruiken. Dit vergroot het teamgevoel en geeft deelnemers de vrijheid om gebruik te maken van hun eigen, favoriete devices.

In de SAP Run Live Truck heeft binnen een week de doorontwikkeling van de RUNSAP app plaatsgevonden. De uitdaging lag hierbij in het samenvoegen van verschillende databases zoals GPS, stappentellers, hartslaggegevens, gemiddelde snelheid, etc. Bovendien moesten de verschillen tussen de trackers op een eenduidige manier samengebracht worden in de app. Weer een mooi voorbeeld van innovatie die binnen een week tastbaar is geworden dankzij de toegewijde crew van de Run Live Truck.

Ook voor de fans

De inzichtelijke data is niet alleen interessant voor de lopers zelf. Het zorgt er ook voor dat fans of thuisblijvers meer betrokken raken – en blijven – bij het evenement. Zij krijgen op afstand in realtime de voortgang mee van hun favoriete team of deelnemer. En als er iets is dat sporters nog meer kan stimuleren dan tech, dan zijn het wel supporters. Dus ook dit is een win-win situatie.

Data zorgt voor een ware revolutie in de beleving van hardloopwedstrijden, zowel voor de sporters zelf als voor de fans.

Meer weten over de Run Live Truck? https://runlivetruck.sap.nl