Maximaal profiteren van data? Combineer BI, planning en predictive analytics

Ieder bedrijf beschikt over data, die na analyse waardevolle inzichten kunnen opleveren. Het analyseren van gegevens helpt organisaties geïnformeerde beslissingen te nemen over hun planning, waardoor ze risico’s uitsluiten en de kans op succes vergroten. Wil je maximaal profiteren van data? Combineer dan Business Intelligence, planning en predictive analytics.

Meer weten over planning en analytics?

Predictive analytics en enterprise planning bieden veel voordelen. Benieuwd wat het voor jouw organisatie kan doen?

Cloud

Veel bedrijven optimaliseren hun planningsprocessen om hun flexibiliteit te vergroten. Een overstap naar een cloudgebaseerde planningsoplossing is daarbij een voor de hand liggende keuze. Plannen in de cloud biedt immers veel voordelen. Zo is vooraf aan een project vaak moeilijk te bepalen hoeveel gebruikers het project telt en hoeveel opslagruimte nodig is. De cloud biedt flexibiliteit, zowel in dataopslag en rekenkracht als implementatiesnelheid.

Veel bedrijven hebben eerder geïnvesteerd in een on-premise oplossing voor data warehousing en willen deze investering niet verloren laten gaan. Dit hoeft een overstap naar de cloud echter niet te belemmeren. Zo verbindt SAP Analytics Cloud on-premise systemen met de cloud om datareplicatie te voorkomen. Bedrijven profiteren hierdoor van de voordelen van plannen in de cloud, zonder dat eerdere investeringen in on-premise technologie verloren gaan.

BI, planning en predictive analytics in één oplossing

Een geïntegreerde oplossing voor BI, planning en predictive analytics zoals SAP Analytics Cloud is een logische keuze. Indien een digitaal team bijvoorbeeld het aantal gebruikers in kaart brengt dat de homepagina van de bedrijfswebsite bezoekt, ligt het voor de hand deze data ook te gebruiken om te voorspellen hoeveel klanten je kunt verwachten. Dit geldt ook voor andere KPI’s die je monitort.

Wie kiest voor een geïntegreerde oplossing doorloopt alle stappen van het planningsproces in één systeem, van het analyseren van gegevens tot het verwerken van verkregen inzichten in de uiteindelijke planning. Waarom zou je meerdere oplossingen gebruiken als hetzelfde mogelijk is met slechts één geïntegreerd systeem?

Financiële planning en analyse

Ook voor de financiële planning van een organisatie biedt ingebouwde predictive analytics interessante voordelen. Zo helpen simulaties op basis van historische gegevens nauwkeurigere financiële voorspellingen te doen en de accuraatheid van gegevens te verbeteren. De gebruiker blijft overigens altijd aan het stuur staan. Je bepaalt zelf welke dataset voor welk doeleinde wordt gebruikt.

Trends

De planningswereld is volop in beweging. Voor de komende jaren voorzie ik verschillende trends:

 1. Migratie naar de cloud zet door

  Ik verwacht dat de migratie naar de cloud blijft voortzetten. Naarmate meer data in de cloud wordt ondergebracht zullen steeds meer planningsoplossingen volgen. Deze migratie wordt ook wel ‘datazwaartekracht’ genoemd.

 2. Van Excel naar centrale oplossingen

  Daarnaast verwacht ik dat meer Microsoft Excel-gebaseerde planningsprocessen worden omgezet in centrale cloudgebaseerde oplossingen. Het is van belang dat dit gebeurt op een manier die de flexibiliteit van Excel en de kennis van gebruikers combineert.

  Bij SAP zien we Excel als onderdeel van een geïntegreerde oplossing. In tegenstelling tot veel andere vendoren, is Excel dus niet de vijand. SAP Analytics Cloud is voorzien van Excel-gebaseerde formules en invoermethodes, waardoor gebruikers die bekend zijn met Excel, snel aan de slag kunnen. SAP’s Excel Add-In maakt het mogelijk data op te slaan op een centrale locatie die voor zowel Excel als SAP Analytics Cloud toegankelijk is.

 3. Meer nadruk op samenwerking

  Tot slot voorspel ik dat samenwerking gedurende het planningsproces noodzakelijk wordt. Werken in een enkelvoudige cloud-gebaseerde softwareomgeving moedigt communicatie en teamwerk aan. Tegelijkertijd wordt het het planningsproces versneld. Functies gericht op samenwerking zijn dan ook een belangrijk onderdeel van SAP Analytics Cloud. Denk hierbij aan het toewijzen van taken, instant messaging en het delen van bestanden en toevoegen van opmerkingen.

Benieuwd wat er allemaal mogelijk is in de cloud? Lees dan ook dit SAP Analytics blog of ontdek alles over Business Analytics op deze pagina.