Combineer bedrijfs- en geo-informatie snel en eenvoudig met SAP en ESRI

Van alle data blijkt 80% van de informatie een link te hebben met een locatie-component. Maar hoe geef je geografische informatie visueel weer zodat het dezelfde impact heeft op belangrijke beslissingen als dashboards, rapportages en analyses?

Esri, wereldleider in Geografische Informatie Systeem (GIS) software is al bijna 50 jaar actief in het geografische domein. Het bedrijf maakt kaarten, dashboards en applicaties welke organisaties instaat stelt eenvoudig informatieve (3D-)kaarten en intuïtieve ruimtelijke visualisaties samen te stellen. Kaarten geven informatie overzichtelijk weer en brengen het tot leven. Daarom werkt SAP al jarenlang samen met Esri, waardoor informatie uit de software eenvoudig kan worden weergegeven in verschillende kaartlagen van Esri. Begin 2018 hebben we onze samenwerking verder versterkt met de certificering van het SAP HANA platform. Dit betekent dat het platform nu dienst kan doen als GEO-database voor Esri’s Arcgis Enterprise oplossing. Dat zorgt voor twee grote voordelen: een enorme verbetering in performance en het doorbreken van datasilo’s.

pointdrive-geo-data

Performance: van barrière naar enabler

Het platform is een op in-memory gebaseerd data platform met slimme data engines voor onder andere geografische dataverwerking. Dat het platform gebaseerd is op en geoptimaliseerd is voor het werken met in-memory technologie betekent dat er voor de businessapplicaties geen kostbare tijd en effort verloren gaan aan performance en tuning. Sterker nog, het maakt juist nieuwe businessscenario’s mogelijk. Dit resulteert in realtime performance op basis van zowel bestaande als live databronnen, kortere ontwikkelcycli en drastische vermindering van IT-overhead en -kosten. Data kan hierdoor veel sneller geconsumeerd worden.

Datasilo’s doorbreken

In op GIS gebaseerde landschappen liggen alle geografische eigenschappen van een bepaald object, de GIS-informatie, opgeslagen in de database onder de GIS-oplossing. Denk hierbij aan informatie over assets in het veld, zoals pompstations, gebouwen en steden. Dat levert een uitdaging op. Want alle overige relevante informatie, zoals bijvoorbeeld de financiële doorbelasting van een asset in het veld of de onderhoudsplannen, ligt vaak opgeslagen in ERP-oplossingen. Vanuit de business is er steeds vaker de behoefte om beide type gegevens in realtime te kunnen combineren voor diepere analyses, waarbij de kaart als coördinatiemiddel wordt gebruikt.

Het SAP HANA Platform biedt hiervoor de oplossing dankzij de mogelijkheden om informatie zowel virtueel als gefedereerd aan te bieden vanuit diverse databronnen. Via één verbinding met het SAP Data Platform krijgen gebruikers van Esri ARGIS Pro en Esri Insights de beschikking over allerlei gegevens. Afhankelijk van het businessscenario kunnen gebruikers data rechtstreeks uit het bronsysteem realtime benaderen (datavirtualisatie), of data zowel via batch als in realtime repliceren naar het platform (datafederatie). Ze merken hierbij niet dat gegevens (deels) fysiek ergens anders zijn opgeslagen. En dat de informatie afkomstig is uit verschillende databronnen (SAP en non-SAP), zoals databases, web services, big data, social media of cloudapplicaties.

De combinatie van geografische informatie, data uit je operationele systemen en externe data (zoals bijvoorbeeld weersverwachtingen, verkeersinformatie of social media feeds), maar ook informatie uit IoT-sensoren levert inzichten op die je anders niet, of heel moeilijk, zelf bijeenbrengt. Om je een concreet beeld te geven van toepassingen hiervan, hebben we hieronder een voorbeeld uitgewerkt van hoe je SAP Spatial inzet voor onderhoud.

Voorbeeld: onderhoud aan

Stel: je bent verantwoordelijk voor het onderhoud aan netwerken, zoals een spoornetwerk of een utility-netwerk. Hiervoor moet je exact weten waar je assets, zoals spoorwissels, elektriciteitskabels of pijpleidingen, zich bevinden, maar ook wat de eigenschappen van deze assets zijn en wanneer er voor het laatst onderhoud is uitgevoerd. In het geval van pijpleidingen wil je ook nog weten of deze onder of boven de grond liggen, want dat maakt een groot verschil in de hoeveelheid werk en dus kosten. En ondergrondse gas- of waterleidingen liggen niet alleen onder grasvelden. Ze liggen ook onder drukke straten, woonwijken en ziekenhuizen. Een klein foutje kan dus grote gevolgen hebben.

Voordat je aan werkzaamheden begint heb je dus veel informatie nodig, uit verschillende bronnen. Deze informatie wil je graag overzichtelijk weergeven, zodat je precies weet op welk moment, met welke materialen en op welke locatie je aan de slag kunt.  Informatie over gebruikte materialen bijvoorbeeld, of de exacte coördinaten. Maar ook over geplande werkzaamheden op een kruispunt of de weersverwachting, en het effect daarvan op de leidingen. De gegevens breng je samen in HANA, de geografische weergave gebeurt op Esri kaarten die, afhankelijk van je informatiebehoefte, laag voor laag opgebouwd kunnen worden. Zo kun je precies bepalen wanneer de omstandigheden optimaal zijn om onderhoud uit te voeren.

Eén versie van de waarheid

Met de in-memory platform technologie SAP HANA en Esri GIS applicaties kun je de brug slaan tussen de transactionele SAP wereld en de GIS geografische wereld. Door geografische data samen te brengen met businessdata en externe data ontdek je nieuwe mogelijkheden. Nieuwe businessmodellen. Verbeter je processen en haal je real-time location intelligence uit de data. Hierdoor wordt je bedrijf wendbaarder en krijg je bruikbare inzichten, waarmee je meteen aan de slag kunt. Zo maak je optimaal gebruik van de locatie-componenten die je data toch al bevatten.

Ben je benieuwd hoe de combinatie van SAP en Esri op het SAP HANA platform van toegevoegde waarde kan zijn voor jouw organisatie? We vertellen je graag meer over mogelijke use cases voor jouw bedrijf. Neem hiervoor contact met ons op of kijk voor meer informatie op de LinkedIn pagina.