Alles is mobiel, mobiel is alles

digital transformationMobility is de belangrijkste gemene deler binnen alle grote IT-thema’s. Mobility heeft zich ontwikkeld van een novelty tot een de linking pin tussen bijna alle onderwerpen waarmee SAP, mijn collega’s en onze klanten zich bezighouden.

Herinnert u zich uw eerste mobiele telefoon nog? Hoorde u bij de mensen die een experimentele en ietwat onhandige Kermit van KPN hadden? Of was u de trotse bezitter van een Nokia, model koelkast met extra groot battery pack? Mijn eerste telefoon was een Pocketline Swing van Alcatel waarvoor ik destijds iets van twee gulden vijftig per minuut af moest tikken, wat best uitdagend was met een beltegoed van 25 gulden. Veel te veel natuurlijk voor een student, maar ik wilde hem nou eenmaal hebben. Dat je er niet eens een SMS mee kon versturen, mocht de pret niet drukken. Ik was toch maar mooi mobiel. King of the world!

De wereld is ingrijpend veranderd. Destijds konden mensen zich amper voorstellen waarom iemand een mobiele telefoon in z’n zak zou willen hebben. Nu is het tegenovergestelde het geval. Iedereen heeft een mobiele telefoon of een smart device. Iedereen is connected. Iedereen heeft nu altijd en overal toegang tot mensen, systemen en data. Daarmee is mobility een belangrijke pijler onder de IT-strategie van vrijwel elke organisatie geworden. Op dit blog leest u wekelijks verhalen over thema’s als Big Data, Cloud, Usability, In-Memory, Banking, Public, Retail en Telco’s. Allemaal thema’s die direct aan mobility gelinkt zijn.

Big Data…

Mobility is Big Data. Omdat mensen hun telefoon permanent bij zich hebben, is het een geweldige informatiebron geworden voor gegevens over allerlei onderwerpen, variërend van uw locatie en allerlei contactgegevens tot – straks – uw hartslag, uw slaapgedrag en uw bloeddruk.

Cloud…

Vroeger waren uw bedrijfssystemen onbereikbaar als u niet op kantoor was. Dankzij cloud kunt u nu altijd en overal bij uw systemen. Kleine, handige apps geven u allerlei mogelijkheden op basis van bedrijfsinformatie die rechtstreeks uit uw systemen komt. Zoals u ook van allerlei andere systemen profiteert die in de cloud leven. Van bestandsopslag tot social media, van CRM tot urenregistratie. Op termijn verschuift alles naar de cloud en maakt u met uw telefoon of tablet probleemloos gebruik van al die diensten.

Usability…

…is een onderwerp waar u ook veel over leest op dit blog. Usability draait vooral om gebruiksgemak. Alle belangrijke ontwikkelingen voltrekken zich op dit moment vooral op het gebied van mobility. Interfaces worden bijvoorbeeld door gebruikers vooral beoordeeld op het feit of ze ook op mobile devices werken. (Geef toe: u stoort zich toch ook aan al die websites die op uw mobiele telefoon volledig onleesbaar worden?) Maar ook bij de look & feel van interfaces zet de mobiele wereld de toon. Is het u bijvoorbeeld ooit opgevallen dat het operating system van Apple bij iedere update meer op het operating system van de iPhone begint te lijken? En de Metro-interface van Microsoft is ook helemaal ingericht op de manier waarop we met een smart device interacteren. Net als SAP lijken Apple en Microsoft een Mobile First strategy te hanteren.

In-memory computing

Ook in-memory computing is nauw gerelateerd aan mobility. Want de combinatie van in-memory en cloud brengen ongekende processing power naar mobile devices. De rapportages waar uw razendsnelle desktop voorheen een hele nacht over na moest denken, kunnen nu on the fly gegenereerd worden door een cloud-oplossing die op een in-memory platform zoals SAP HANA draait. U hoeft uw desktop niet eens meer aan te zetten.

De lijst is nog veel langer

Elk onderwerp is linksom of rechtsom aan mobility te relateren. Logistiek? De inzet van wearables zoals Google Glass in magazijnen is de nieuwe, grote innovatieve revolutie die op het punt van doorbreken staat. Public? Mobile devices vormen een geweldig nieuw kanaal voor interactie met burgers. Retail? Of het nou gaat om e-commerce, klantenbinding, branding, informatievoorziening of het tracken van klanten op de winkelvloer: uw slimme mobiele telefoon is de rode draad.

Dit laat ook zien waarom ontwikkelingen op dit gebied zo ontzettend snel gaan. De impact van elke verbetering die Apple, Google, Microsoft en andere leveranciers doorvoeren in hun mobiele apparaten en systemen, hebben meteen impact op de manier waarop mensen met hun draagbare computer omgaan.

Waar stopt het? De tijd zal het leren. Misschien stopt het wel nooit meer. Toch denk ik met veel genoegen terug aan die allereerste Pocket Line Swing. Hoe gaaf, geavanceerd en gelikt de nieuwste telefoons ook zijn… Dat euforische gevoel van destijds is nooit meer te evenaren.

Dit blog is geschreven in 2014, dit is al even geleden. Benieuwd naar de huidige trends en ontwikkelingen om het gebied van digitale transformatie? Lees verder op het blog.

{{cta(‘9d2f133c-b88b-48d5-9007-b20b226371a3’)}}