5 tips om vandaag te starten met Internet of Things

280281_low_jpg_srgb.jpgPredictive maintenance is cruciaal voor de maakindustrie, zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen. Voordat je echter kunt starten met predictive maintenance, is het noodzakelijk om je omgeving ‘IoT proof’ te hebben. In deze blog geef ik je 5 tips over hoe je hier het beste mee kunt beginnen.

1. Begin klein

Verwacht niet dat je je gehele omgeving morgen IoT klaar hebt. Rome is ook niet in een dag gebouwd! Echter, om voorop te kunnen (blijven) lopen in Industry 4.0, moet je IT-omgeving klaar zijn om snel kunnen schakelen.

Het is belangrijk om het project IoT op te delen tot behapbare brokken. In dit soort trajecten is het noodzakelijk om vooral ook verschillende mensen uit de organisatie mee te laten denken in waar de echte kansen liggen en waar de toegevoegde waarde zit. Het is geen ‘IT-feestje’, het moet vooral uit de business gedreven zijn.

Ik geloof dat de mindset ‘think big, start small and fail fast’ hierbij van belang is. Je mag dromen over je uiteindelijke doel met IoT (juist!), maar blijf daarbij wel realistisch. En nog belangrijker: pas je strategie aan wanneer iets niet werkt. 

2. Maak analyses

Met het verzamelen van data ben je er nog niet. De waarde van predictive maintenance zit in de conclusies die je aan die data verbindt. Niet alleen het onderhoud van je machine voorspellen, maar de schat aan informatie die erachter zit gebruiken om te innoveren.  

Kijk eens goed naar je datagegevens. Wat vertellen ze je, is er een patroon te herkennen? Als we terugkijken naar het voorbeeld uit mijn vorige blog, kan je bijvoorbeeld concluderen dat een rubberen ring in je machine harder slijt bij een temperatuur boven de 25 °C. Hiermee zou je in samenwerking met R&D de levensduur van je onderdelen kunnen rekken. En inspelen op innovatie en kosten besparen!

Veel bedrijven hebben al sensoren op hun machines en genereren dus bakken met relevante data, maar gebruiken de data nog niet voor dit soort analyses. 

3. Zoek de ketensamenwerking op

Het implementeren van IoT doe je niet alleen. De juiste partners mogen niet ontbreken. Wanneer je gaat samenwerken binnen de keten, wordt deze transparanter. Alle betrokken partijen hebben hierdoor inzicht in het gehele productieproces. Door het delen van data kunnen ze nauwkeurig met elkaar communiceren en inspelen op wat er gebeurt in de keten. Ook jij wordt daardoor onafhankelijk en proactief!

Ik zie grote voordelen wanneer ketens meer gaan samenwerken. Een dienstverlenende oplossing is op die manier niet meer afhankelijk van slechts één bedrijf. Het betreft een keten van bedrijven die een totaaloplossing bieden.

4. Kijk ook naar nieuwe businessmodellen

Daarmee kom ik direct op mijn volgende tip. Internet of Things biedt vaak ook de mogelijkheid om op een andere manier waarde toe te voegen voor je klant. Veel businessmodellen zijn productgericht. Terwijl IoT juist hele goede mogelijkheden biedt om een deel van de business naar een servicemodel te transfereren.{{cta(‘e56ef0a8-8add-4645-bfb3-45e9172677b9′,’justifyright’)}}

Afgelopen week heb ik gesproken met een bedrijf dat met behulp van cameratechnologie een plukrobot heeft gemaakt voor komkommers. Aan de hand van de beelden en sensoren bepaalt de robot zelf of de komkommer rijp is om te plukken.

Een heel mooi en innovatief, maar inmiddels bijproduct van het bedrijf. Want de data die de sensoren en de camera’s verzamelen, levert een schat aan informatie op. Je krijgt inzicht in wat de invloed is van de samenstelling van de grond, de beregening en de hoeveelheid licht op de groei van de gewassen. Hierdoor kan onder andere voorspeld worden wanneer de nog niet rijpe komkommers geplukt kunnen worden. En door kleurfilters kunnen ziektes veel eerder worden geïdentificeerd dan voorheen.

Deze data wordt verzameld door het bedrijf en als service naar boeren ter beschikking gesteld. Inmiddels levert dat meer geld op dan de robot zelf, maar het is nooit de gedachte geweest achter de robot. Dit is zomaar een voorbeeld van hoe data voor een nieuw businessmodel kan zorgen dat niet product- maar servicegericht is. En die kansen liggen overal, ook bij jouw bedrijf.

5. Zorg voor een cultuuromslag

Het succes van Internet of Things staat of valt hiermee: zorg dat je je medewerkers meekrijgt in je nieuwe mindset. Ik ben me ervan bewust dat IoT en predictive maintenance voor een verschuiving zorgen in taken en functies. Ik merk dat veel mensen angstig zijn om hun baan te verliezen aan de steeds meer digitaliserende toekomst.

Aan jou de taak om deze angst om te buigen naar denken in mogelijkheden! Welke nieuwe taken ontstaan er met de implementatie van IoT? Stel je medewerker de vraag wat hij minder leuk vindt aan zijn werk en wat hij ervan vindt als zo’n specifieke taak geautomatiseerd wordt. En hij daardoor meer tijd over houdt voor andere zaken. Tijd voor het volgen van een opleiding bijvoorbeeld, waardoor hij het nieuwe automatiseringsproces kan gaan begeleiden.

Hoe nu verder?

De wereld verandert snel. De toekomst is digitaal. Je kunt morgen al beginnen met Internet of Things en predictive maintenance wanneer je je stappen klein houdt. Het succes hiervan hangt echter voor een groot deel af van de juiste partners. In mijn volgende twee blogs ga ik graag dieper in waarom dit zo belangrijk is en neem ik een kijkje in de toekomst.


Wil je op de hoogte blijven van alle 
SCM-blogs? Abonneer je op deze blog en ontvang dagelijks, wekelijks of maandelijks een overzicht met updates.

{{cta(‘f4968fe6-901d-4044-b2e8-2907fa871e0f’)}}