De cloud als backbone van een betaalbare, efficiënte en compacte overheid

Deel bericht:  
Deel bericht:  
Cloud SAP imageOverheden staan voor de permanente uitdaging om efficiënter te werken, compacter te worden en kosten te besparen. Al jaren zeggen wij bij SAP dat deze ambities prima samen gerealiseerd kunnen worden. Nu is dat meer dan ooit het geval. Met dank aan cloudsoftware.
 

Cloudcomputing is er! We kunnen er niet meer omheen. Steeds meer organisaties vervangen hun kostbare servers in de kelder door cloud-oplossingen. De servers zijn niet weg. Ze zijn er nog steeds, alleen staan ze niet meer in de kelder, maar in hypermoderne – gedeelde – datacenters waar ze onder optimale condities functioneren. Tegenwoordig is alles online en op afroep via het netwerk beschikbaar. Van netwerken, servers en opslag tot applicaties, diensten en complete platforms. Dit alles kan snel en met minimale inspanning worden geleverd. Dat de cloud hierdoor significant milieuvriendelijker is, is een mooie bijkomstigheid.

Nationale en internationale voorbeelden

Binnen SAP ben ik mede-verantwoordelijk voor de inzet van onze software bij overheden. Daardoor zie ik bijna dagelijks  boeiende (inter)nationale voorbeelden voorbijkomen van overheden die voor de cloud kiezen. De hele range komt voorbij. Van overheden die voor commerciële diensten in de cloud kiezen, tot overheden die hun eigen public cloud ontwikkelen. De Canada Tourism Commission bijvoorbeeld gebruikt ERP in de cloud in de vorm van SAP Business ByDesign. De Port of San Diego vertrouwt op SAP Cloud for Travel, een oplossing die het hele proces rond Travel & Expense Management afdekt. Ook in Australië gaan steeds meer overheden ‘in de cloud’. Maar voor voorbeelden hoef je niet eens ver te reizen. Wist u bijvoorbeeld dat de gemeente Stein en de gemeente Urk volledig ‘unwired’ zijn?

SAP heeft de cloud omarmd

SAP loopt voorop in die transitie richting de cloud. Wij hebben de cloud omarmd. Ik durf de verwachting uit te spreken dat SAP over vijf jaar vrijwel volledig een cloud company is. En waarom niet? De voordelen zijn evident. Wie voor cloud kiest, kiest immers voor overzichtelijke, periodieke investeringen. Maar ook voor schaalbaarheid. Voor beschikbaarheid. Voor toegankelijkheid. Voor altijd up-to-date zijn. Overheden die voor de cloud kiezen, kiezen bovendien voor het niet zelf in stand hoeven houden van kostbare, energie en menskracht vretende serverruimtes, waar voortdurend onderhoud aan gepleegd dient te worden.

Scepsis

Toch is er in Nederland nog veel scepsis ten aanzien van de cloud. Data-veiligheid is een punt dat ik vaak tegenkom. Net als thema’s zoals privacy, beschikbaarheid en bereikbaarheid. Over het algemeen denkt men toch dat het niet veilig en betrouwbaar kan zijn als de data of het systeem niet uit de kelder, maar van een op het eerste gezicht anonieme server uit een al even anoniem serverpark komt.

Is die angst terecht? Volgens mij niet. Zo zijn de betreffende servers allerminst anoniem. De cloud servers van SAP bijvoorbeeld, staan in zwaar beveiligde datacenters in Duitsland. Het gaat om servers die bovendien niet onder de Patriot Act vallen. Dat maakt dat de gegevens in onze datacenters niet bekeken mogen worden door de spiedende ogen van de Verenigde Staten. Ook andere nieuwsgierigen worden geweerd. Onze servers behoren tot de best beveiligde ter wereld. Over beschikbaarheid en bereikbaarheid hebben we ook niet te klagen, de systemen zijn vrijwel permanent online. Om al deze redenen kiezen de grootste en meest toonaangevende bedrijven ter wereld voor de cloud van SAP.

De kortste weg

Eigenlijk is er geen enkele reden om de weg naar de cloud langer te maken dan strikt noodzakelijk. De cloud is onontkoombaar. Moeten we dan ieder systeem in de cloud hangen? Dat lijkt me overdreven. Er zijn allerlei systemen en infrastructuren die overeind moeten blijven op het moment dat een terrorist zijn betonschaar in een transatlantische dataverbinding of de Nederlandse gemeenschappelijke backbone besluit te zetten. Anderzijds zijn er talloze systemen en toepassingen te bedenken waar de keuze voor cloud van ongekende waarde zou kunnen zijn. Ik geef u een voorbeeld. Waarom gaat elke gemeente op zoek naar een eigen ERP-systeem? Waarom besluiten we niet tot de inrichting van één centrale gemeentecloud waar de hele gemeentelijke overheid in kan werken. Dit soort ideeën laat de cloud fungeren als digitale ruggengraat van een betaalbare, efficiënte en compacte overheid.

Hein Keijzer

Hein Keijzer

Customer Solution Manager at SAP Nederland
Hein Keijzer is na zijn studie (Toegepaste Economie in Antwerpen en Bestuurskunde in Rotterdam) werkzaam geweest bij het Ministerie van Financiën als projectmanager bij de introductie van de euro in Nederland en vervolgens op het domein van de financiële informatievoorziening van het Rijk. Sinds 2000 werkt hij als Industry Principal Public Sector en later als Customer Solution Manager bij SAP Nederland.
Hein Keijzer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *